Кемниц - европейска столица на културата

След неонацистките маршове хиляди се събраха вКемниц на концерт срещу расизма
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Помните ли Кемниц? Карлмарксщат в бившата ГДР, градът, който преди две години влезе в световните новини с маршовете нанеонацисти и крайнодесни популисти срещу бежанците. Поводът тогава беше убийството на млад мъж от мигрант. А маршируващите бръснати глави често вдигаха ръка в хитлеристки поздрав.

Този Кемниц през 2025 година ще бъде европейска столица на културата.

"Толкова съм развълнувана! Мога да прегърна целия свят от щастие! Гордея се с Кемниц и знам, че този град заслужава да е европейска столица на културата", казва Барбара Клепш, минисътър на културата и туризма на провинция Саксония, където се намира Кемниц. Разбираема е радостта на градската управа и инициативния комитет, когато преди десет дни международното жури обяви решението си и гласува доверие на Кемниц.

"Тук се създават толкова много неща, има огромен ентусиазъм! Искаме гостите да усетят новата енергия на града. Много съм щастлива, че журито ни гласува доверие", споделя кметът на града Барбара Лудвиг. И признава: "Искахме и трябваше да бъдем смели и да разкажем цялата история на нашия град. Събитията от 2018-та са част от нея. Искаме да покажем, как се справяме с това."

От 2018 година насам Кемниц се опитва да се пребори с имиджа си на бастион на неонацисти и крайнодесни популисти. И да покаже другото си лице, това на толерантните, креативните и отворените към света.

Най-голямото предимство на Кемниц пред останалите кандидати в надпреварата за европейска столица на културата е заложеното масово участие на жителите на града в организирането и провеждането на събитията след пет години.

"Надявам се, че гостите ни през 2025 година ще усетят въодушевлението на жителите в този град и ще го харесат завинаги", казва Даниел Дост от организационния комитет. Още преди 2025 година трябва да е готов цялостният ремонт на стара изоставена фабрика от социалистическите години, която ще се превърне в научен център за изследване на десния екстремизъм, допълва той.

Кемниц очаква два милиона посетители през 2025 година, а това са милиони евро приходи за един регион, който въпреки обещанията на канцлера Хелмут Кол след падането на Берлинската стена не се превърна в процъфтяващо поле, а през последните години остана в сянката на омразата към чужденците.

"Човек обиква Кемниц от втори или трети поглед. Но завинаги", казва жител на града със запомнящия се паметник на Карл Маркс, където следите на социализма умишлено не са трайно изтрити.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!