Илхан Кючюк: В ситуация на глобална затвореност ЕС задели 3.3 млрд. евро за страните от Западните Балкани

Евродепутатът Илхан Кючюк

Евродепутатът Илхан Кючюк, който е постоянен докладчик на Европейския парламент за Република Северна Македония, организира и проведе виртуална конференция на тема: “Западните Балкани отвъд 2020: Действия и решения по време на пандемия“. Сред заложените цели бе да се внесе повече яснота по преговорния процес за присъединяване на Западни Балкани към ЕС. Сред участниците: комисарят по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей, евродепутати и ангажирани по темата дипломати.

“Посланието, около което се обединихме, е, че в ситуация на глобална затвореност Европейският съюз намери сили, финансови възможности, превърна политиката си по разширяване в стратегически приоритет и задели 3.3 млрд. евро за страните от Западните Балкани. В същото време се опитахме да наложим по-ясна позиция на Европейската комисия в конференцията за бъдещето на Европа. В тази нова Европа трябва да участват и страните от Западните Балкани. Затова аз призовах и самия комисар, колкото е възможно от по-рано и с конкретно разписани правила, те да бъдат включени в процесите на вземане на решения“, каза евродепутатът Илхан Кючюк.

Негово предложение е и всяка държава, която има статут на кандидат-член, да участва в конференцията за бъдещето на Европа.

Като докладчик за присъединяването на Северна Македония към ЕС той заяви, че е удовлетворен от постигнатото до този момент от работата на съвместната комисия и допълни: „Договорът от 2017 година е много сложен. Той е процес. Той е началото на нещо. Да поставим в центъра на разговора, че сме имали общо минало.“

Темата е изключително актуална преди „Берлинския процес“ и има пряка връзка със събитията, които предстоят за региона, особено в условията на криза.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!