ЕП с призив за връщане на визите за САЩ, заради България, Румъния, Хърватия и Кипър

"Ако трета държава има визово облекчение, но не гарантира същото за всички граждани на Европейския съюз, то ЕС може да отмени визовите облекчения и за нейните граждани", предупреждава Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на Комисията по граждански свободи в Европейския Парламент и припомня предвидените в европейското законодателство мерки за гарантиране на пълна визова реципрочност между Европейският съюз и САЩ.
Европейският парламент прие резолюция, в която призова Европейската комисия да върне временно визите за американци - за 12 месеца. Причината е, че САЩ все още не са премахнали изискването българи, румънци, хървати и граждани на Кипър, да влизат в страната им без визи. Дискриминацията на Вашингтон към четирите държави е неприемлива, смята Хуан Фернандо Лопес Агилар:  

"Този въпрос е важен и трябва да бъде зададен 10 години след приемането на Лисабонския договор, който разширява свободата на движение в Шенгенското пространство. Става въпрос за обща политика във визовата област. Европейският парламент е работил по тези въпроси, настоявайки за принципа на реципрочност. Това означава, че Европейският съюз освобождава определени трети страни от изискването да притежават виза, при условие, че тези държави въведат същия режим за гражданите на Европейския съюз. През 2008 година създадохме и въведохме регламент за реципрочност със списък на трети страни, които нямат нужда от виза. От 2017 година задаваме въпрос на Европейската комисия: Кога ще довърши законодателството по темата? Защото и в момента САЩ отказват визови облекчения за четири държави от ЕС: България, Румъния, Хърватия и Кипър".

Въпросът е важен и за еврокомисаря по вътрешните работи. Илва Йохансон, обаче, смята, че ако Брюксел въведе визи за американци, няма да постигне търсения ефект:

"През ноември миналата година Полша получи достъп до безвизовата програма на САЩ. Нашият подход дава резултат. С Канада, например, имаме пълна визова реципрочност за всички европейски граждани. България, Румъния, Хърватия и Кипър, са постигнали значителен напредък. САЩ дават конкретни насоки на четирите държави. Част от тях са много близо до пълно изпълнение на изискванията. Четирите страни искат да продължат по този път и нито една не е поискала Европейската комисия да отмени безвизовия режим за американски граждани. Временното връщане на визи за САЩ ще бъде контрапродуктивно и ще подрони постигнатия успех до момента. Защото Вашингтон ще наложи визови изисквания за всички европейски граждани. Трудно ще им обясним, че това е в техен интерес, след като досегашните дипломатически ангажименти дават положителен резултат. При пандемия от коронавирус едва ли сега е най-подходящият момент да изостряме отношенията си. Моята оценка е, че докато има напредък в диалога със САЩ, пълна визова реципрочност може да бъде постигната чрез дипломатическо сътрудничество".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!