Радан Кънев: Европейският здравен съюз е политика за здравето на европейците

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че се предприемат първи стъпки към изграждането на единен Европейски здравен съюз, в който всички страни членки ще се подготвят да реагират заедно на здравни кризи. Сред акцентите са подобряване на профилактиката, осигуряване на иновативни медицински материали на достъпни цени, страните да  работят заедно за лечението и последващите грижи за пациенти страдащи от различни заболявания. От страните ще се изисква да докладват за показателите на здравните системи като наличност на болнични легла, капацитет за специализирана терапия и интензивно лечение, брой медицински обучен персонал и наличие на медикаменти.

За да научим повече за работата, мисията и ползите от Европейския здравен съюз потърсихме Радан Кънев – евродепутат от ДСБ/ЕНП и заместник-член на Комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент, според когото:
„Европейският здравен съюз е една необходимост, която стана очевидна в началото на Covid-19 кризата. Въпросът до каква степен здравеопазването е чисто национална политика, до каква степен има споделени правомощия на европейските институции, винаги е бил отворен. По-скоро тенденцията беше да се мисли за здравето, като национална политика на отделните държави. Пандемията много ясно показа, че борбата с нея, борбата с вируса със заразата няма как да се осъществи в рамките на едни национални граници./…/ Повече от очевидна стана необходимостта от по-силна обща здравна политика, особено здравна политика насочена към съвместна борба със заразни заболявания. Типичен пример е изключително напредналото разработване на ваксина за Covid-19, която ще бъде директно купена от Европейската комисия. Говорим за 300 млн. броя, от тези ваксини, които ще бъдат купени директно от Европа и след това разпределени между държавите, като по този начин Европа се превръща в най-големия клиент. Това обаче се отнася и за покупката и обезпечаването с други медикаменти и санитарни материали защото знаем, че специално с търговията на лекарства има много нерешени въпроси. България например е една от държавите, които страдат от това благодарение на т. нар. паралелен износ на лекарства ние много често се сблъскваме с дефицит на медикаменти, което в определени ситуации е изключително тежък проблем. /…/ Концепцията за Европейски здравен съюз се стреми да даде едно решение, така че ние да не сме просто общ пазар, но и едно общо пространство на споделено здравеопазване. За нас в България, това е много важен въпрос защото други европейски държави по-богати, по-развити са сред световните лидери в областта на здравето. Възможността за много по-просто, много по-улеснено лечение на онкологични заболявания в други европейски държави е много важно за нас. Covid-19 ускори процеса, но това не е политика за Covid-19, това е политика за здравето на европейците.“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!