Акция на Европол в 20 държави срещу трафика на хора

Снимка: europol.europa.eu


Европол, заедно с властите на 20 европейски държави, проведе мащабна акция, насочена срещу трафика на хора с цел трудова експлоатация. В различни държави-членки бяха извършени проверки на фирми и лица с рисков профил, като съгласно плана за провеждането на акцията действията обхванаха територията на над 20 европейски градове и гранично контролно-пропускателни пунктове.

На територията на България са установени над 250 души с рисков по отношение трафика на хора профил, излизащи от страната с цел работа в чужбина. Те са били проверени в рамките на дните за съвместни действия под егидата на Европол. По време на проведените беседи с уязвими групи, търсещи възможности в държави-членки на Европейския съюз, са били разяснени правата на хората като работници на територията на други страни членки на Съюза, както и са посочени институциите, към които да се обърнат при съмнение, че са станали жертва на трафик с цел принудителен труд. Служители на полицейските служби са проверили и рискови по този показател фирми. В хода им са проведени множество разпити с оглед установяване на индикации за извършване на престъпна дейност. Освен България акцията е проведена в още 19 европейски държави. Експерти по трафика на хора от правоприлагащите структури на тези държави, както и представители на други ангажирани с престъплението институции, са обединили усилията си с цел идентифициране на потенциални жертви на престъплението, съобщават от Европол. Трафикът на хора е едно от престъпленията, приоритетни за европейската полицейска агенция.Това съобщи директорът й Катрин де Бол:

Трафикантите на хора използват изключително модерни технологии, за да набират и манипулират жертвите си през цялото време. По този начин трафикантите държат жертвите си под контрол. Те ги изнудват с различни компрометиращи видеа и снимки. Така контролират действията им. Ние от Европол също използваме високите технологии за борба с този вид престъпност. Имаме сериозен отбор от експерти, които се борят срещу трафика на хора и осъществяват връзка с различните правителства на държавите членки. Ние постоянно анализираме получената информация в тази насока и играем ролята на свръзка в различни национални и интернационални разследвания на трафик на хора. Често интегрираме нашите експерти в различни полицейски служби на държави от Европейския съюз, за да помогнат те на техните разследвания срещу подобни престъпления. Именно борбата срещу трафика на хора е един от приоритетите на Европейския съюз и Европол. Това престъпление е едно от тези, които най-сериозно нарушава правата на гражданите на Европейския съюз, които ние имаме за цел да защитим.

В рамките на операцията на територията на целия Европейския съюз са проверени 33 741 лица, 12 274 превозни средства и 3145 локации (сред които фирми, селскостопански масиви, имоти – частна собственост, търговски обекти, козметични студия, аерогари и гранични контролно-пропускателни пунктове и др.). Идентифицирани са над 700 потенциални жертви и над 200 вероятни извършители на трафик. Във връзка с това са стартирани 606 нови разследвания, свързани с трафик на хора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!