ЕС търси силна подкрепа за социалното предприемачество в Covid ситуация

За силна подкрепа за социалното предприемачество се обяви евродепутатът от ЕНП Ева Майдел по време на организирания в интернет семинар за социалното приобщаване. Подкрепата според нея е важна, защото по време на пандемия е нужно да има и повече ангажираност за социално уязвимите групи. Евродепутатът Ева Майдел припомни, че едно от условията за отпускане на част от парите от Европейския социален фонд е да се прилагат иновативни социални проекти.

Одобрихме в Европейския парламент новата програма на Европейския съюз за инвестиции InvestEU. Тя улесни ориентацията на всеки един кандидатстващ, когато има добра идея и добър проект. Настояваме за гаранции от 6 милиарда евро за инвестиции в социално предприемачество, в социална инфраструктура. Търговските банки ще могат да предоставят по-благоприятни кредити за социални проекти, защото част от риска ще се покрива от тази изключително важна европейска гаранция. Такава гаранция, заедно с финансиране от Европейския инвестиционен фонд, може да послужи за създаването на Национален фонд, който да инвестира в социални стартъпи, социални иновации. Европейската гаранция ще е силен аргумент за привличане на частни инвеститори.

Представители от сектора на социалното предприемачество потвърждават, че в момента наистина има много целеви инициативи. Проекти на социално предприемачество, които са насочени към жилищното настаняване на рискови групи, подкрепа на т.нар. социални предприятия. Мая Донева, изпълнителен директор на “Карин Дом”, казва, че въпреки подкрепата, кризата поставя социалните предприятия пред изпитание.

Много ми се иска да има и инструменти и за начален капитал. Честно казано, когато на колеги от различни социални организации съм им помагала да развият бизнес модел, стигаме до там, че липсва капитал. И това е абсолютно повтарящ се проблем в Албания и в Румъния. Въобще в тази част от света с многото проблеми и липсващите публични средства. Към социалния предприемач на моменти има изключително високи, да не казвам borer line, нереалистични очаквания. Социалните предприемачи да могат да идентифицират социални проблеми, да се дигитализират, да пишат проекти и да разбират от финансови инструменти. Това много звучи като невероятна задача. Дори за един огромен екип, подплатен с много време. Тези неща, които съществуват като знания, хубаво е да се опитаме да ги обединим. Но може би в различни хора.

Мая Донева посочва, че социалните предприемачи имат нужда от помощ:

Всички имаме интерес да има повече социални предприемачи. И по-устойчиви и не фалиращи социални предприятия.

И припомни, че дори и Законът за социалното предприемачество може да бъде много по- добър. Особено по отношение на т.нар. данъчно адаптирани инструменти. Мая Донева каза, че до края на годината ще бъде регистрирана Асоциация на социалните предприятия, която да дава обратна връзка към държавата от какво се нуждае секторът на социално предприемачество.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!