Горите в Европа - богатство и отговорност

Снимка: Радио Видин

Почти половината от територията на Европа е покрита с гори. Горите са важни за съществуването ни, защото ни осигуряват жизненоважни неща: чист въздух, чиста вода, естествено поглъщане на въглерода, дървен материал, не на последно място и храни. Горите играят важна роля в борбата срещу изменението на климата и за защитата на нашето биологично разнообразие. Горите в Европа са изправени пред редица предизвикателства, затова и членовете на ЕП искат да гарантират, че стратегията на ЕС за горите може да помогне за просперитета на горите и сектора на горското стопанство. 
Новата стратегия на за горите трябва да помогне за постигането на целта на Зеления пакт за намаляване на емисиите на въглероден двуокис с 60% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г. Горите трябва да се управляват правилно, за това ще помогне Стратегията, коментира евродепутатът Петри Сарвама от Групата на Европейската народна партия /Християндемократи/- Финландия:
"Подобряването на биологичното разнообразие, борбата срещу изменението на климата и прехода към кръгова биоикономика и общество, което не използва изкопаеми горива, няма да бъде възможен без многофункционални, здрави и устойчиво управлявани гори." 

Устойчивостта и опазването на горите са важни, защото те са естественото местообитание за много видове. Опазването и възстановяването на биологичното разнообразие е единственият начин, по който може да се запази качеството на живот на хората, и трябва да преосмислим поведението си, категоричен е лесовъдът инж. Георги Николов:

"Необходимостта от защита и възстановяване на природата става все по-наложителна. В контекста на пандемията от решаващо значение за възстановяване на икономиките и на Европа ще бъдат инвестициите в действия за опазване и възстановяване на природата."

Според инж. Георги Николов, природата, в частност горите, са в криза, затова е важно да ги опазваме. Това се отнася и за вековните гори:

"...Природата  е основен съюзник  в борбата с изменението на климата. Девствените и вековни гори представляват най-богатите горски екосистеми, които поглъщат въглерода от атмосферата и съхраняват значителни въглеродни запаси. Горите са от огромно значение за биологичното разнообразие, регулирането на климата  водите, стабилизирането на почвите и пречистването на въздуха и водата. Горските стопани имат ключова роля за осигуряване на устойчиво управление на горите и за възстановяване и поддържане на биологичното разнообразие в тях." 

На 8 октомври ЕП прие Резолюция относно Европейската стратегия за горите, в която се посочва, че горите са нашето природно наследство, което трябва да съхраняваме и поддържаме, че доброто управление на това наследство е от съществено значение за неговия просперитет. 
Призивът към Европейската комисия е Фондът за развитие на селските райони да насърчава финансирането на инициативи, изпълнението на проекти и предоставянето на целеви средства за спиране на загубата на биологично разнообразие в горите, подпомагането на засаждането със смесени и местни видове дървета и подобряването на управлението на горите, като акцентира върху устойчивото им управление. Европейският парламент признава, че само така може да се подкрепи един важен икономически сектор, като в същото време съдейства за управлението на изменението на климата, вредителите и болестите.

Стратегията на ЕС за горите следва да насърчава и подкрепя обмена на най-добри практики по отношение на изпълнението на устойчивото управление на горите, професионалното обучение за горските работници и управители, за да се гарантира растежът на здрави европейски гори; наред с това се подчертава необходимостта от по-добра комуникация по отношение на значението на устойчивото управление на горските райони, заедно с възможността за разширяване, изпълнение и координиране на информационни кампании относно мултифункционалния характер на горите и многобройните икономически, социални и екологични ползи от управлението на горите на всички съответни равнища в ЕС, за да бъдат запознати всички граждани с богатството на това наследство и необходимостта да се управляват, поддържат и използват устойчиво ресурсите ни. 
Новата стратегия на ЕС за горите има за цел да послужи като мост между националните политики и целите на ЕС в областта на околната среда, категорични са евродепутатите.. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!