Равенството между половете - кауза на Европейския парламент

Снимка: архив

По инициатива на Комитета по правата на жените Европейският парламент проведе първата по рода си Европейска седмица за равенство между половете, в края на октомври.

През 2020-та година се навършват 25 години от Пекинската декларация и Платформа за действие. Този важен етап дава възможност да се обсъдят постиженията и бъдещите предизвикателства за напредъка по правата на момичетата и жените, и равенството между половете.

В различните комисии на Европарламента се проведоха или предстоят дебати за гражданските свободи, трафика на хора, специален фокус бе поставен върху цифровизацията на труда, участието на жените и последиците за равенството между половете на трудовия пазар.

Председателят на Комисията по правата на жените, Евелин Регнър, коментира удовлетворението си от факта, че органите на Европейския парламент солидарно са откликнали на поканата да отбележат тези дни и изтъкна вярата си, че това ще предостави нови перспективи в битката за овластяването на жените и равенството между половете. Според Регнър, „това е още по-важно сега, с избухването и очакваните последици от пандемията Covid-19. Защото, от избухването сме свидетели на редица опустошителни ефекти върху жените, и по-общо, за равенството между половете. Крайно време е да дадем на пола по-голяма видимост и признание във всички области на политиката, за да гарантираме, че 21-ви век наистина ще стане този на жените“, казва тя и допълва:

            „21 век е векът на жените. Погледът ни е насочен към 2050 г., а не към имиджа на жените през 1950-те години. Гледаме напред, а не назад.“

Членовете на Европейския парламент настояват за интегриране на принципа на равенство между половете във всички политики на Европейския съюз. Депутатите подновиха призива си за правила, изискващи 40% от членовете на управителните съвети на дружествата да са жени. Европарламентът подкрепя равното заплащане и представителство на работа и в обществения живот, и предприе стъпки за защита на равновесието между професионалния и личния живот.

Същевременно обаче данните на Евростат са категорични - при настоящите темпове на промяна, разликата в заплащането на половете в Евросъюза няма да бъде премахната поне в следващия близо един век. Конкретно, това означава, че жените ще чакат още 84 години - до 2104-та година, за да постигнат равно заплащане, при равни условия, ако тази текуща тенденция продължи.

Според данни на Европейската конфедерация на профсъюзите, България е сред страните - членки, където разликата в заплащането се запазва около 13%, през последните десетина години и има тенденция да се задълбочава, ако не бъдат предприети мерки. Подобна е ситуацията в Латвия, Полша, Малта, Португалия, Словения. А най-бързо неравенствата ще изчезнат в Румъния, Люксембург и Белгия, но не по-рано от 2022-ра - до 2030-та година.

На този фон се очаква Европейската комисия да публикува Директива за прозрачност на заплащането, която трябваше да бъде факт до 4-ти ноември, но сега обявяването й се отлага за 15-ти декември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!