Европа срещу религиозния екстремизъм

Снимка: pixabay

След терористичните атаки във Франция и Австрия, извършени в края на октомври и в началото на ноември, борбата с тероризма отново влезе в дневния ред на политиците от Европейския съюз. За пореден път те демонстрираха решимост за борба с подобни нападения и за обединение в защитата на общоевропейските ценности и свободи, както отбеляза председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен:

"На 9 декември Комисията ще представи нова европейска програма за борба с тероризма. Трябва спешно да постигнем напредък по отношение на превенцията, защитата на външните граници и действието. Относно превенцията - трябва да започнем от първопричините за радикализацията. И преди да започне тя е необходимо да създадем най-ефективното оръжие срещу всяка форма на екстремизъм, а то е младите хора да имат перспективи. Ето защо предстои до края на този месец да представим нов европейски план за действие за интеграция и приобщаване, който  ще разгледа точно тези въпроси", каза Урсула Фон Дер Лайен и уточни:

"Ще продължим работата на Европейската мрежа, в която над 5 000 учители, полицаи, социални работници и лекари работят всеки ден с млади хора и се опитват да ги насочат по правилния път в живота", отбеляза председателят на Европейската комисия и поясни в каква посока ще се работи за превенцията на премахването на онлайн съдържание, което би могло да се категоризира като терористично. "Тук е важно в предложението наистина да се съсредоточим преди всичко върху скоростта, с която се премахва такова терористично съдържание. От решаващо значение е това да се случи бързо."

Урсула Фон Дер Лайен съобщи още, че за края на ноември е планиран първият така наречен Шенгенски форум, след който:

"През май 2021 г. Комисията ще представи нова шенгенска стратегия, основана на уроците, които ще извлечем от нея. Важно е Европол да получи повече компетенции, така че да има по-добър достъп до информация и да засили трансграничните европейски действия. Европа без вътрешни граници е възможна само ако има надеждна защита на външните граници."

В подкрепа на разглеждане на темата за външните граници се обяви и президентът на Франция - Еманюел Макрон:

"Всеки недостатък в сигурността по отношение на външна граница на Европейския съюз или, в която и да е държава, е риск за сигурността за всяка страна членка и за нашите разузнавателни системи също. Използването на правни инструменти е от съществено значение и ще обсъдим това през декември", отбеляза Еманюел Макрон. А на свой ред председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се обяви за създаване на стратегия на Европейския съюз за ограничаване на чуждестранното финансиране на религиозни организации и също така да помогне на имамите да популяризират исляма по начин, който зачита идеалите на Европейския съюз: "Как можем да подобрим обучението на имами в Европа? Как можем да сме сигурни, че свободата на съзнанието и религиозната свобода, които са от решаващо значение в Европа, са защитени?"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!