ЕК ще подкрепи туристическия сектор с пакет от мерки

Снимка: архив

Европейската комисия представя пакет от насоки и препоръки, които да помогнат на държавите членки постепенно да премахнат ограниченията за пътуване и да разрешат на туристическите предприятия да заработят отново. Това ще се случи веднага щом се установи, че здравната ситуация го позволява. Пакетът има за цел да помогне на туристическия сектор в ЕС да се възстанови след пандемията. Комисията задава обща рамка за разработване на санитарни протоколи за хотели и други форми на настаняване за защита на здравето на гостите и персонала.
Комисията има за цел да подкрепи европейския туристически сектор чрез гъвкавост в правилата за държавните помощи, която да позволява на държавите членки да въвеждат схеми, например схеми за гаранции с ваучери. Комисията и Европейският инвестиционен фонд осигуриха финансиране до 8 млрд. евро за 100 000 малки предприятия от туристическия сектор, засегнати от кризата, подчерта заместник-председателят Маргаритис Схинас, който отговаря за утвърждаването на европейския ни начин на живот, а комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон заяви:

„Милиони предприятия и семейни бизнеси в областта на хотелиерството, ресторантьорството, пътническия транспорт и туристическите агенции рискуват несъстоятелност и загуба на работни места - те трябва спешно да бъдат подпомогнати. Не трябва да чакаме края на пандемията, а още сега да помогнем европейския туризъм да стъпи отново на крака без да правим компромис със здравето и безопасността. Днес предлагаме един общоевропейски подход за управление на туристическия сектор в условия на Covid-19“.

Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду благодари на европейските граждани за усилията, които помагат за ограничаване на пондемията, но подчерта, че:

"Премахването на ограниченията и туризмът няма да са безрискови, докато вирусът се разпространява. Необходимо е да останем бдителни, да спазваме физическото дистанциране и строгите санитарни мерки в цялата туристическа и транспортна екосистема, за да предотвратим, доколкото е възможно, възникването на нови огнища на болестта. Няма да позволим усилията ни да бъдат напразни“.

Пътуванията, транспортът, хотелиерството, ресторантьорството, обектите за отдих и културните обекти генерират почти 10% от БВП на ЕС и представляват важен източник на заетост и доходи в много европейски региони.Първоначалните разчети показват поне 200 милиарда евро загуби за туристическия бранш в Европа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!