Европа в очакване на нова ера в отношенията със САЩ след победата на Джо Байдън

Снимка: архив

"Резултатите от изборите в САЩ са ясен сигнал за надежда. Америка показа, че фактите могат да победят дезинформацията, а надеждата да победи страха. Дългият кошмар свърши. Ерата на Доналд Тръмп почти приключи", посочва Кати Пири, евродепутат от групата на Социалистите и демократите в ЕП. Връзките на Брюксел и Вашингтон остават сред приоритетите за Европа, подчертава върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел: "Европейската комисия разглежда възможността за нова ера в отношенията със САЩ".

Европа следи с повишено внимание случващото се в Америка, защото: "За никого не е тайна, че през последните четири години, отношенията ни с Вашингтон се усложниха. Очаквам с нетърпение да се върнем към един по-откровен диалог", припомня Жозеп Борел.
Сред приоритетите за трансатлантическите отношения са връщането на Вашингтон към работата с международни организации като ООН, както и партньорството в НАТО:   

"Да си сътрудничим в борбата с КОВИД-19, да ускорим действията си в областта на климата. Да погледнем към Китай и Иран и да потърсим общ подход със САЩ. Вече започнахме, но се надявам при следващата президентска администрация да е много по-лесно", очаква Борел.  

Михаел Галер, депутат от Европейската Народна партия, очаква Вашингтон да поеме своята част от отговорността в международен план: "Очакваме новият американски президент да върне страната към Парижкото споразумение за климата, така както обяви. Очакваме Вашингтон отново да се присъедини към Световната здравна организация. Що се отнася до сигурността на Европа, САЩ е държава, от която се нуждаем, но тя ще остане наш партньор само при справедливо разпределение на тежестта. Има политически сили, на които би им се искало американците да се изтеглят от Европа, но бъдете внимателни какво си пожелавате!"

Мара Бизото, депутат от групата „Идентичност и демокрация“ поставя акцент върху друго предизвикателство: "Какво ще направи Бъйдън по отношение на Китай, на технологията 5G? Ще продължи ли да се противопоставя на Пекин, както го направи Тръмп? Би ни се искало Байдън да поведе правилната битка - срещу комунистическата диктатура в Китай. Това е най-голямата заплаха за нашата свобода и демокрация".

Ска Келер от групата на Зелените вижда друга заплаха: "Тръмпизмът, този катастрофален микс от национализъм, расизъм и нарцисизъм, има много поддръжници, включително сред някои правителства в Европа. Демокрацията, равнопоставеността и върховенството на закона не са даденост за нито една част на Атлантика. Трябва да се борим за тях всеки ден. Урокът за Европа е да бъде по-самостоятелна. Ако искаме светът да гледа сериозно на Европа, първо трябва да го правим ние. Това означава да поемем отговорност за действията си, без значение кой управлява Белия дом".  

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел покани новоизбрания американски президент Джо Байдън на среща с евролидерите в Брюксел догодина. На нея ще бъдат обсъдени общите приоритети на САЩ и ЕС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!