ЕП иска по-дълъг живот за стоките и право на ремонт

Европейският парламент предложи поредица от мерки за изграждане на устойчиви модели на потребление, засилване защитата на потребителите, повишаване на безопасността и дълготрайността на стоките, както и подкрепа на търговията със стоки втора ръка. Произвежданите продукти в рамките на Съюза да имат по-дълъг живот, съответно да подлежат на ремонт, а не да се изхвърлят и заменят с нови. Честото им подменяне води до замърсяване на околната среда, прекалено много отпадък, при това труден за рециклиране, а и така се губи ресурс, който би могъл да бъде използван.

Радан Кънев, евродепутат от ДСБ/ЕНП и заместник-член на Комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент, разказва за предложенията:

„Става дума за един набор от предложения свързани с т. нар. умишлено или преждевременно остаряване на уреди и стоки, които ползваме. Много стоки и предмети за бита, включително електроника, но не само, са създадени така, че към края на техния гаранционен срок да бъдат вече развалени и годни за подмяна.

Основната идея на доклада на ЕП е да се предотврати подобно умишлено състаряване на стоките, а напротив - да бъдат така конструирани, че да подлежат на поправка, а не на незабавно изхвърляне. Предложението от една страна е в интерес на самите граждани и домакинства, а от друга страна е в интерес и на околната среда, която иначе се задръства със сравнително нови, но вече негодни вещи.

Разумните европейски производители са склонни да обсъждат един такъв модел, да се откажат от преждевременното остаряване на стоките и по този начин да покажат много голяма разлика между европейските стоки и тези, които се внася масово от Китай. Така, че от гледна точка на европейския производител и европейския бизнес има не само желание, но и разбиране за подобни, но разумни стандарти. Например Европейската автомобилна индустрия отдавна печели повече от производството на резервни части, отколкото от производството на автомобили.

Цели се възстановяване на европейската традиция на качествени домакински уреди с дълъг живот.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!