Фронтекс замесен в нелегално връщане на мигранти в Егейско море

Снимка: БГНЕС

Катер на Фронтекс приближава бедстваща препълнена гумена лодка на мигранти в Егейско море. За кратко катерът блокира лодката, но служителите на европейската агенция за охрана на външните граници не спасяват мигрантите. Вместо това катерът прави няколко кръга около лодката и се оттегля.

Кадрите са на журналисти, разследващи нелегалните блокирания и връщания на мигранти в Егейско море в посока Турция, което нарушава споразумението за бежанците между ЕС и Турция. "Ако се окаже, че действително са връщани мигранти с участието на Фронтекс, това е напълно неприемливо и не бива да се случва. Директорът на Фронтекс трябва да поеме цялата отговорност. Той е отговорен и за разследването, какво точно се е случило", коментира Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи. През летните месеци разследващите журналисти са засекли най-малко шест подобни случая. В тях често участват не само служители на Фронтекс, но и на гръцката брегова охрана. До края на месеца трябва да стане ясно, какво се е случило.

За експерта по миграция Гералд Кнаус няма никакво съмнение: "Това в момента е единственият начин, по който Гърция се опитва да регулира нелегалната миграция. Естествено, Фронтекс знае, какво се случва", обясни Гералд Кнаус от Европейската инициатива за стабилност пред Българското национално радио. "Проблемът е, че тези действия са абсолютно незаконни. Нарушено е европейското право, конвенцията за защита на бежанците. Затова трябва много бързо да намерим начин да намалим нелегалната миграция. Без сътрудничеството със съседите ни, т.е. с Турция, това няма как да стане. България знае това много добре, бидейки външна граница на ЕС", смята Гералд Кнаус, архитектът на споразумението за бежанците между ЕС и Турция.

Европейската комисия очевидно знае, че има проблем - в структурата на Фронтекс вече е назначен служител, който следи за спазването на човешките права. "Имаме договорите, носим отговорност към международното право и стъпваме на нашите ценности, за да защитим правото на убежище. Това означава, че не може да допускаме връщането на мигранти. Много съм разтревожена, защото това няма нищо общо с нашата ценностна система", коментира еврокомисарят Илва Йохансон, която все още чака доклада на Фронтекс.

Междувременно стана ясно, че се създава комитет, който ще се занимава с морските операции на Фронтекс. Европейската комисия ще координира дейността на комитета. Част от дейността му ще бъде преценката на хибридна заплаха за сигурността, както настояха някои страни членки. Сред тях е Гърция, която се опасява, че сред нелегалните мигранти, идващи от Турция, има тайни агенти на турските служби.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!