Фондът за справедлив преход е възможност България да се адаптира към зелена икономика

Преходът към икономика, която не зависи от изкопаеми горива, е предизвикателство за България. Целта е да се постигнат икономически, социални и екологични резултати. Точно Фондът за справедлив преход ще допринесе за адаптиране към зелена икономика. Затова Европейската комисия предложи през януари 2020 г. създаване на Фонд за справедлив преход, който е част от финансовия план на Европейския зелен пакт.

Евродепутатът Цветелина Пенкова, член на комисията по регионално развитие, посочи, че идеята е да се представят териториални планове за справедливия преход. Те да задвижат трансформацията към екосъобразна икономика на ЕС и в частност на България.

"Надеждата е средствата, договорени от ЕС, ЕК и ЕП, да надминат 25 милиарда евро. Това са средства, достъпни за държавите членки, но не се полагат по право. България ще получи толкова, колкото успее да защити. Трябва да представим един доста ясно разчетен план как ще се инвестират, къде ще се инвестират, дали наистина ще изпълнят основната цел на този фонд? Да се създадат едни по-добре платени работни места, и да се помогне за преход към нисковъглеродна икономика. ЕК вече индекира, че е избрала консултант, който да помогне на българското правителство да изготви съответните териториални проекти. Да се индентифицират най-засегнатите райони. Първоначално това са Перник, Кюстендил и Стара Загора, като сме поискали да се добавят Варна и Сливен."

"В началото на декември се очаква  разговорите между ЕС, ЕК и ЕП да приключат със съгласие за размера на Фонда за справедлив преход. Окончателното финансиране ще стане ясно след постигане на споразумение по бюджета на ЕС за 2021-2027-ма година", подчерта още евродепутатът Цветелина Пенкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!