Атидже Алиева-Вели: Необходимо е да се въведе директива при дистанционната работа

По време на пандемията от Covid-19 много хора работят от вкъщи, което прави границата между личен и професионален живот по-неясна. Комисията по заетост в ЕП гласува предложение за право на работещите да се откъсват електронно от работата си по време на почивни дни и извън работното време. Евродепутатът Атидже Алиева-Вели заяви, че групата на "Обнови Европа" (Renew Europe) е подкрепила предложението:

"Мнението ни е, че трябва и можем да се възползваме от новите технологични и дигитални възможности, за да осигурим по-голяма свобода и ефективност особено във времена на пандемия, но едновременно с това трябва да търсим и защита на работещите."

Необходимо е да се вземат предвид опасностите и проблемите, които могат да възникнат, защото се наблюдава все повече да се смесва личното с работното време, когато човек работи дистанционно и не може да се откъсне от работната си среда, каза Атидже Алиева-Вели:

"Разбира се, имаше делегации, които изразиха своите резерви , но само по отношение на избрания инструмент, т. е. дали това да бъде директива или да бъдат насоки. Европейската комисия все още не е изразила позиция по какъв начин да бъдат регулирани тези отношения."

По време на пандемията от Covid-19 все повече хора преминават в дистанционна работа. Тази форма е сравнително нова и с нея настъпват неясноти, както за работниците, така и за работодателите:  

"Има доста неща, които не са регулирани. Например кой и по какъв начин се удостоверява и заплаща извънреден труд. Знаем, че откакто сме в ковидкризата общо взето извънреден труд при дистанционна работа не се заплаща. В същото време спрямо 2019 г. виждаме огромно увеличение на работещите от вкъщи. Ако през 2019 г. на ниво ЕС те са били 5%, а за България едва 0,5%, в момента виждаме, че на европейско ниво стигат 37% , а в България вече почти 30%. Важно е да има баланс между личния живот и работата. Разбира се, вече с изкуствения интелект и с дигиталните технологии минаваме и още по-далече, когато работникът бива следен по време на работа, но трябва да съхраним личния живот, личните данни и т.н."

Атидже Алиева-Вели счита, че е от значение да има такава директива, защото сега съществуващото законодателство не може да се преработи в посока на дистанционната работа и е важно да бъдат защитени правата на работещите.

Най-вероятно ще трябва да има реформи в законодателството в тази посока и това предложение предстои да бъде обсъждано, каза още евродепутатът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!