ЕП изрази тревога за свободата на медиите в Европейския съюз

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Малко повече от месец, след като учреди награда за журналистика на името на убитата в Малта Дафне Каруана Галиция в знак на почит към работата й, Европейският парламент прие резолюция, предупреждаваща за атаки срещу критичните гласове и плурализма.
В документа се изразява загрижеността за състоянието на свободата на медиите в ЕС и се осъжда насилието, тормоза и натиска, на които са подложени журналистите.
Парламентът посочва „опитите на някои правителства на държави членки да заглушат критичните и независимите медии и да подкопаят медийната свобода и плурализъм“.
Евродепутатите са особено обезпокоени от състоянието на обществените медии в някои страни от ЕС, където те са се превърнали в „пример за проправителствена пропаганда“.

Докладчикът Магдалена Адамович: В днешна време сме свидетели на отмяна на демокрацията. Всеки глас, даден заради дезинформация или липса на информация, дори ако е преброен справедливо, никога няма да е демократичен. Днес властта в много страни, включително в Европейския съюз,  се взема с помощта на лъжи и омраза. Затова трябва да високо и заедно като европейци, като деца на поколения, загинали в името на свободата си. Да говорим като родители на, които искат мир и просперитет за бъдещите поколения.

Евродепутатите призовават публичните фигури да се въздържат от дискредитиране на журналисти и изтъкват правното задължение за разследвания на всички нападения, както и че жените журналисти са особено уязвими и трябва да получат допълнителна защита.

Магдалена Адамович обърна внимание на медийните монополи: Прекомерната медийна концентрация, зависимостта от държавни средства, купуването и завземането от олигарси или държавни корпорации трябва да светнат лампа, че финансирането на медиите се превръща в инструмент за избори, за престъпления срещу демокрацията. Затова независимата журналистика, особено регионалната, трябва да намери своето законно място в многогодишната финансова рамка. Именно затова призовавам да създадем европейски фонд за директна финансова помощ за независими журналисти и медии.

Евродепутатите искат по-стабилна правна рамка за предотвратяване и противодействие на увеличаването на онлайн изказванията, подбуждащи към омраза, и призовават за повече сътрудничество между онлайн платформите и правоприлагащите органи. Те подчертават необходимото, но „все още недостатъчно въздействие“ на доброволните мерки на платформите за справяне с дезинформацията, незаконното съдържание и чуждестранната намеса. Отбелязва се, обаче, че онлайн платформите „не бива да се превръщат в частни органи за цензура“ и че премахването на незаконно съдържание трябва винаги да бъде обект на мерки за сигурност.
Европейският парламент също призовава Европейската комисия да включи в годишния си доклад за принципите на правовата държава оценка на прозрачността на собствеността върху медиите, както и на равнището на намеса в сектора от страна на правителствата и на частни лица.

Именно за този доклад от страна на комисията говори Мерейд Макгинес - Европейският комисар по финансовите услуги. Тя отбеляза, че никоя държава членка не е имунизирана срещу рисковете за медийната свобода и плурализъм. Макгинес отбеляза въздействието на коронапандемията върху медийната свобода.

Мерейд Макгинес: Този доклад също така подчертава въздействието на кризата с Ковид-19 върху медиите, особено регионалните. Прогнозата е за намаляване на техните приходи с до 80%.
Макгинес съобщи за медиен екшън план от страна на Еврокомисията, който цели помощ за възстановяването на сектора и дигиталната трансформация. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!