Реформа на Шенген за по-сигурна Европа

Нова европейска програма за борба с тероризма и пакет от мерки за засилване ролята на Европол по опазване границите на съюза, се очаква да бъдат представени тази седмица, като част от плана за предстоящата реформа на зоната за свободно придвижване. Това стана ясно на организирания от Европейската комисия форум за набелязване на мерки за реформа на Шенгенското пространство, необходима заради пандемията от Covid-19, терористичните атаки в Европа и миграционния натиск.

„Факт е, че предизвикателствата пред Шенген не са същите като преди 25 години. Трябва да продължим да го развиваме и да запазваме предимствата му“, отбеляза председателят на Еврокомисията Урсула Фон Дер Лайен и посочи трите области за реформи:

„Първо - зона без вътрешни граници се нуждае от напълно сигурна външна граница. Никой не трябва да преминава границата неоткрит и за това вече изграждаме модерни информационни системи. Второ -  сигурност в общото ни пространство с по-добър и по-бърз обмен на данни или по- силна роля на Европол. И трето - Шенген се нуждае от по-добро общо политическо управление съвместно с Европейския парламент и държавите членки“.

През март тази година 17 държави от Шенгенското пространство са въвели контрол по вътрешните си граници, отчете заместник-председателят на комисията Маргаритис Схинас според когото обаче:

Ограничаването на свободното движение и повторното въвеждане на вътрешни граници увреждат единния пазар.“

Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон съобщи, че през 2021 година ще бъде представен нов пакет от предложения за стратегия за бъдещето на Шенген, нов кодекс за границите му и за оценка на механизма, тъй като Шенген се нуждае от модернизация и  от ефективна защита на общите външни граници:  

„За миналата година доклад  на Frontex показа, че 22 процента от всички пътници, пресичащи външната граница, не са били проверявани от Шенгенската информационна система и това е пропуск в сигурността, който трябва да бъде премахнат.“

Теза, подкрепяна и от евродепутата Асита Канко и френския президент Еманюел Макрон:

„Най-добрият начин да защитим Шенген според мен е да защитим външните си граници.“

„Всеки недостатък в сигурността по отношение на външната граница на ЕС или в която и да е държава е риск за сигурността за всяка държава членка и нашите разузнавателни системи също.“

Еврокомисар Йохансон отбеляза, че от 2021 нов постоянен корпус на Европейската гранична и брегова охрана ще подкрепя страните членки, ангажирани с охраната на външните граници.

Предвижда се и засилване на сътрудничеството с полицията в областта на сигурността, което  трябва да се превърне в правило.“

A депутатът Фабиен Келер и колегите и от групата "Обнови Европа" предлагат:

Да направим европейско ФБР за по-силно сътрудничество с националната полиция.“

За реформа на Шенгенското пространство се обяви и председателят на комисията по граждански свободи в Европейския парламент Хуан Фернандо Лопес Агилар:  

„Не знам какво точно означава значението на израза „преустройство на Шенген“, но колкото по-скоро възстановим Шенген, толкова по-добре.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!