ЕС и директивата за качество на питейната вода

Снимка: БГНЕС

Комисията по околна среда в Европейския парламент одобри правила за подобряване на качеството на питейната вода като по-евтина и достъпна алтернатива на бутилираната вода. Директивата налага минимални стандарти за качество на водата, използвана от хората за пиене, готвене и други домакински цели. Новите правила задължават страните в Европейския съюз да подобрят достъпа до вода на хората от цялата общност, включително на уязвими групи от населението, чрез различни мерки като поставянето на безплатни чешми на публични места.

Промените имат за цел да засилят доверието на потребителите и да насърчат ползването на чешмяна вода. Директивата актуализира стандартите за качество на питейната вода и налага изисквания за материалите, които влизат в допир с нея – тръби, кранове. Правилата гарантират достъпа на потребителите до информация за качеството на водата.

Европейският парламент ще гласува по законодателния текст на декемврийското си пленарно заседание. Още по темата от Миглена Стоянова, която разговаря с евродепутата Радан Кънев 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!