Европейският пакт за миграция пред провал

Европейската комисия предлага реформа на европейската система за убежище, която да сложи край на споровете за разпределение на бежанците в Европа. Хорст Зеехофер, вътрешният министър на Германия, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, е домакин на днешните консултации с колегите си от 27-те страни членки. И залага на решение до края на годината. Но това изглежда малко вероятно, както става ясно от документ на германското европредседателство, с който разполага ДПА.

"Не очакваме политическо решение за основите на европейската миграционна политика", се казва в доклада. Полша и Унгария не са съгласни с предложения компромис да поемат отговорност за връщането на нелегални мигранти в страните на произход, вместо да приемат бежанци на своя територия.

Освен това южните страни членки на ЕС, които поемат най-тежкото бреме на миграционния натиск, обявиха, че предложеният нов пакт за миграция не разпределя достатъчно равномерно тежестта в съюза. В меморандум премиерите на Гърция, Италия, Малта и Испания заявяват, че механизмът за солидарност остава сложен и неясен. Според четирите южни държави задължителната релокация на мигранти трябва да остане основен инструмент за солидарност.

„Предложението ни е добра изходна точка за преговори между страните членки и в Европейския парламент“, категорична е Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи: "Важно е да отнемем от драматизирането на темата и да подходим прагматично и трезво, да обсъдим детайлите и да намерим компромисно решение", казва Йохансон.

Предложеният пакт за миграция се концентрира върху аспекти, които ЕС за сега не успява да управлява добре. На първо място това е нелегалната имиграция. Миналата година в страните от ЕС са пристигнали 3 милиона мигранти, които са получили право на пребиваване, а 700 хиляди от тях вече са европейски граждани. Но проблемът са нелегалните мигранти и тези, които нямат право на закрила в ЕС, признава еврокомисар Йохансон.

"Нелегалните мигранти не са бежанци. Важно е да подчертая тази разлика, защото от това произтичат следващите ни действия. Мигранти, които пристигат нелегално в ЕС трябва да бъдат върнати в страната по произход", обяснява Йохансон.

Европейската комисия залага на доброволното връщане, но този механизъм не сработи дори в добре уредената Германия. Затова Еврокомисията залага на сключването на конкретни споразумения със страните, от които пристигат нелегалните мигранти.

Друг основен проблем за европейската миграционна политика е неравенството между отделните страни членки, когато става дума за релокацията на бежанци. Едни приемат стотици, а други се откупват с пари. Еврокомисар Йохансон уточнява:

"Моето предложение не предвижда плащания. Става дума по-скоро за помощ за страна член, която е под силен натиск. Такъв пример е Малта - малък остров с много мигранти, които в по-голямата си част нямат право на убежище."

Според Илва Йохансон в конкретния пример с Малта помощта се изразява в това, други страни от Евросъюза да приемат мигранти, които имат основания да получат закрила. Точно това обаче - за сега - категорично отказват да сторят държави като Полша и Унгария.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!