Мария Габриел: Със здрави почви ще постигнем целите на екологичния преход

Мария Габриел
Снимка: БТА

Европейската комисия стартира нова Обсерватория на почвите на ЕС. Обсерваторията ще предостави необходимите данни за проследяване на напредъка към постигане на европейските цели за здравето на почвите. Крайната цел е да се подобри управлението на почвите в Евросъюза и да спре тяхната деградация. 

Амбицията ни е да изградим напълно интегрирана и рационализирана система за мониторинг на почвите, за да постигнем целите на екологичния преход, каза еврокомисарят Мария Габриел:

"60 % от почвите в Европа се намират в недобро състояние, следствие на недобри практики или недостатъчна грижа и внимание. Затова на европейско ниво повече от всякога имаме нужда от данни, тези данни да бъдат синхронизирани и по този начин да постигнем една от стратегическите цели на една от петте Мисии в новата програма "Хоризонт Европа". Мисията за здравето на почвите, за храните, си поставя една много ясна цел- до 2030 г. поне 75% от почвите във всяка държава членка на ЕС да са в добро състояние. Една от конкретните препоръки на управляващия борд на Мисията е това- тази обсерватория като една много конкретна стъпка за мониторинг, за да може много бързо да идентифицираме кои са негативните тенденции, но и добрите практики и тези добри практики да бъдат прилагани и от други." 

Почвите са изключително важни за живота на земята, затова трябва да се вземат мерки за съхраняването на този природен ресурс, каза Ирена Атанасова, директор на Института по почвознание, агротехнология и защита на растенията "Никола Пушкаров":

"Около 99 % от дневните калории които приемаме, са от продукти, произведени в почвата. Почвата е среда за пропускане и трансформиране на замърсителите, смекчава ефекта на климатичните промени, почвата е резервоар на въглерод, влияе и на биоразнообразието... Небалансираното използване на почвените ресурси е фатално, трябва да работим с широката общественост- да могат да осъзнаят, че няма как да съхраним почвените ресурси за бъдещите поколения, ако не вземем мерки сега, на момента!" 

Създаването на Обсерватория на почвите е първата стъпка в съвместните усилия за по-екологично и устойчиво бъдеще, за осигуряване на по-добро качество на живот на европейските граждани. Съществуването й позволява да имаме данни, а  с науката и иновациите да направим така, че във всяка държава членка тези данни да служат за иновации, за добри практики и за още по-силен ангажимент на гражданите. Затова през пролетта обсерваторията ще бъде подпомогната от граждански форум, каза още Мария Габриел:

"Място, на което гражданите, неправителствения сектор да дебатират спецификите на проблемите, които срещат и как чрез европейски действия могат да бъдат намерени разрешения. От здравето на почвите зависи и качеството ни на живот, и качеството на храните ни, и до каква степен Европа ще успее в един от водещите й приоритети- екологичния преход и амбициозните цели, които си поставяме за следващото десетилетие." 

През следващите две години Обсерваторията на почвите на ЕС (EUSO) ще се превърне в динамична и приобщаваща платформа, която има за цел да подкрепи разработването на политики чрез предоставяне на службите на Комисията и на по-широката общност знания за почвата и потоци от данни, необходими за опазване на почвите, чрез подкрепа за научни изследвания и иновации на ЕС и най-вече чрез повишаване на обществената информираност за стойността на почвите. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!