Какво представлява Зона 30км/час?

Снимка: АПИ
Зона 30 км/час е ефективна мярка за намаляване на пътнотранспортните произшествия с тежки последици в населените места и изграждането на зони с ограничение на скоростта на движение до 30 км/час. Тези зони съществено се различават от останалите пътища в населените места. Втях се влиза и излиза през ясно означен вход като врата, пътищата и прилежащите територии се проектират по такъв начин, че съдействат за снижение на скоростта, отделя се значителна територия за пешеходци и велосипедисти, не се поставят пътни знаци за предимство - предимството за преминаване се определя по правилото на десния, използват се различен тип пътни покрития, за да се открояват местата за движение на различните участници в движението.

Обособяването на зоната за успокоено движение в градските квартали е част от европейската Стратегията за подобряване на безопасността на движението по пътищата за периода 2011-2020 г. Целта е да се намалят катастрофите в градските зони, в които живеят много хора.

"С ограничаването на скоростта на автомобилите до 30 км/час се стига до добри резултати", посочи евродепутатът Андрей Новаков.

В момента такива зони има в населените места на по-голямата част от страните на Европейския съюз. Такива в Швейцария има от 1989 г., във Франция - от 1990 г., във Великобритания - от 1992 г. В Германия има изградени над 17 000 зони за движение с до 30км/час. В Холандия са обхванати повече от 30 000 км от уличната мрежа.

В район "Триадица" в София се проектира "Зона 30", каза заместник-кметът на района Руслан Баждеков. Той уточнява, че това е най-модерното и комплексно решение на проблемите на пътната безопасност. Чрез видеокамери ще се следи за спазването на правилата. Ще се изградят и повдигнати пешеходни пътеки, така, че те да са безопасни за пресичащите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!