Стратегията на ЕС за сигурност - единни срещу новите заплахи

| обновено на 05.01.21 в 17:26

През юли 2020 г. бе представена новата стратегия на ЕС за сигурност в периода до  2025 г. 

Основните приоритети в него са обединени в четири основни групи - среда на сигурност, справяне с променящите се заплахи, защита на европейците от тероризма и организираната престъпност и силна европейска екосистема на сигурността. През декември Европейската комисия представи първи конкретен доклад по набелязаните акценти, коментира българският евродепутат от групата на ЕНП Емил Радев:

"Той цели да разгледа предприетите действия и да отбележи постигнатия напредък във всяка една от четирите области определени като приоритетни. Например, може да съдържа и борбата със сексуалното насилие над деца, хибридните атаки и дезинформацията. Във връзка със защитата на европейските граждани, Комисията прие нова програма на ЕС за тероризма, която да укрепи рамката на Съюза за предвиждане на заплахи и рискове, както и за борба с радикализацията и приканващия към насилие екстремизъм... По отношение на „европейската екосистема на сигурност“ ЕС разчита изцяло на силното сътрудничество и обмена на информацията между държавите-членки, както и на много добре контролираните външни граници."

В съвременното технологично битие, освен традиционния тероризъм, реална опасност са и кибернетичните заплахи в цялата им разновидност, изтъкна Емил Радев:

"Заплахата от транснационални терористични мрежи ни напомня, че координираните действия на ЕС са необходими за ефективната защита на европейските граждани. Това важи за организираната престъпност, търговията с наркотици, важи също така и за дигиталния свят, тъй като кибератаките и киберпрестъпността продължават да се увеличават. В тази връзка например, в доклада се поставя въвеждането на първи по рода си санкции, които се налагат за кибератаките."

На преден план изпъква и сигурността в сферата на комуникациите в най-широк аспект, припомни българският евродепутат:  

"По отношение на средата на сигурност, ЕК вече предприе стратегическите и технически мерки, които да гарантират сигурността на 5G мрежите, както и действия за справяне с трансграничните заплахи за здравето."

Пандемията от коронавирус разкри още един неочакван ъгъл на реална заплаха, смята Емил Радев:

"Кризата с Ковид-19 например, постави европейската сигурност на фокус, тествайки устойчивостта на европейската критична инфраструктура и готовността за кризи, както и тяхното управление, а също така и устойчивостта на европейските общества спрямо манипулативната намеса отвън и дезинформацията."

Изпълнението на набелязаните мерки в Стратегията за Европейска сигурност изисква непрекъснати политически и оперативни усилия от институциите на ЕС и националните органи, подчерта Емил Радев:

"Така че Европейският парламент също много тясно следи този процес и новите доклади на ЕК."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!