ЕК и евродепутати на различни мнения за позицията по 5G мрежата

Снимка: архив

Европейската комисия и евродепутати са на различни мнения за процедурите как Европейският парламент да формира позицията по 5G мрежата. На проведен дебат в рамките на Научния и технологичен панел към ЕП евродепутатът Иво Христов изрази притеснение, че ЕК се готви да представи обновен план за действие за 5G и 6G мрежите, без да е направена оценка на рисковете:

"Поетият курс на форсирано въвеждане на новата технология не бива да се възползва от кризата с Covid-19. 5G има реален залог, свързан със здравето. И това не е несъстоятелна тема, както се внушаваше. Липсата на научен консенсус за въздействието на 5G върху здравето и околната среда, е ясен сигнал, че темата се нуждае от изследване. Безотговорно е да се поема риск за здравето на хората под предлог, че така нанасяме икономически загуби и пропуснати ползи. Трябва да спазим собствения си принцип на предпазливостта." 

Докато няма задълбочено изследване върху човека и околната среда трябва да има мораториум за технологията, казаха още евродепутати по време на дискусията. Те искат учените да бъдат защитени от натиска на индустрията. В близките месеци се очакват резултатите от изследването на въздействието на 5G технологията върху човешкото здраве. Италианският институт „Рамазини“, в който работи Фиорела Белбочи, ще прави едно от проучванията. Тя предупреждава:

"Можем да бъдем сигурни, че новото поколение GSM-и ще работят на по-високи честоти. И ние нямаме проучване какво ще е дългосрочното въздействие, ако 5G мрежите заработят, заедно със сегашните мрежи. Не сме сигурни за граничните стойности на магнитното поле. В момента не е времето за окончателни решения. Ако сега използваме милиметровите вълни, това ще бъде възможно най-големият експеримент върху човешкия род в цялата история на човечеството! Няма как да разберем дали ще има вреди, ако всички са под влиянието на тези мрежи. Няма да имаме контролни групи. Толкова много нови технологии се прилагат без доказателства за тяхната безопасност. Това не е нормално!" 

Фиорела Белбочи предлага такива технологии да се разрешават така, както се разрешава продажба на химически продукти. Предложи и телефонните компании да бъдат задължени да произвеждат по-сигурни телефонни апарати. Председателят на Международната комисия за защита от нейонизираща радиация Родни Крофт каза, че не са установени вреди за здравето след излагане на честоти под лимитите, установени Комисията:

"Важна точка от много изследвания е, че има доказателства за въздействие върху здравето, но е и за вреди върху него. Просто учените не са сигурни във верността на направеното изследване. Те смятат, че има съвършен приложен метод на изследване. Но и статистиката понякога се тълкува преднамерено. В следствие на което конкретните изследвания не винаги може да доведат до ясни доказателства." 

Франц Карчер, който е от генерална дирекция „Здравеопазване“ към ЕК, посочва, че в обновения план за действие за 5G и 6G мрежите няма да бъде правена оценка на рисковете. Но ще бъдат включен механизъм за научни консултации. От 1999 г. има препоръка за допустимите стойности на излагане на магнитни полета, каза Карчер.  

"ЕК е наясно, че пускането на 5G мрежите повдига притесненията за влиянието им. Ние финансирахме независимо изследване за милеметровите вълни. Докладът показва, че преходът към новите технологии ще причини минимално увеличение на облъчването. До сега 50 милиона евро по програми са били дадени за изучаване на влиянието. Ще бъдат обявени и нови програми за изследвания." 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!