Без поскъпване на стоките след Брекзит

Снимка: архив

В самия край на 2020 г. беше сключено търговското и икономическо споразумение между Европейския съюз и Обединеното Кралство. Документът обаче все още има условен характер, тъй като той трябва да се ратифицира и на Острова, и в Европейския парламент. Споразумението защитава целостта на британския вътрешен пазар и мястото на Северна Ирландия в него.

Евросъюзът ще продължи сътрудничеството си с Великобритания във всички области, заяви тогава председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя определи споразумението като балансирано и справедливо. То съдържа ефективен инструмент за реакция в случай на изкривяване на конкуренцията.

Сред важните промени, които са заложени в споразумението, е и търговията на стоки между Европейския съюз и Острова, тъй като Великобритания вече се явява като трета страна в тези отношения. Как ще се отрази на българите, които предпочитат изгодното онлайн пазаруване в британските магазини и за кои стоки ще има мита - на тези въпроси отговоря изпълняващият длъжността ръководител на Представителството на Европейската комисия у нас Цветан Кюланов пред Миглена Стефанова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!