Градовете в ЕС – все по-зелени

Снимка: ec.europa.eu
Високо е европейското темпо на 2021 още от самото начало. Една от посоките е инициативата, във фокуса на която са всички аспекти на зелените градове. Всъщност идеята е лансирана още по време на Европейската седмица на градовете и регионите в Брюксел през октомври, когато кметове на градове като Флоренция, Лили, Фрайбург и Порто изразяват силната си подкрепа към идеята за Споразумението за зелените градове, в същността на което е повишаването на качеството на въздуха и водата, както и по-бързото преминаване към пълна кръгова икономика и запазването и обогатяването на биоразнообразието. Това е една амбициозна „градска крачка“ на ЕС на локално ниво, която същевременно ще подпомогне по-бързото въвеждане на новото европейско законодателство в сферата на околната среда и постигането на заложените в Зелената сделка цели. Подобреното взаимодействие между отделните градове, тяхното координиране и комбинираните модели на финансиране ще създадат и по-добър диалог между ЕС и тези, които прилагат големите решения и правят политики на местно ниво.

Ето какво споделя Джоана Дрейк, заместник-директор на Главна дирекция Околна среда в ЕК:
„Представителите на местното управление са основните ни партньори в постигането на устойчиво градско развитие и ключови играчи в справянето със замърсяването на въздуха и зеленото управление на отпадъците“.

Според кмета на Севиля и председател на комисията по околна среда и климатични промени в Европейския комитет на регионите „кметовете следва да управляват повече ресурси, при това с директен достъп, с повече ефективност и гъвкавост“. Според него така ще бъде постигнат желания от всички по-интегриран подход за изграждане на реална взаимовръзка и зелено бъдеще за градовете в ЕС.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!