Португалското председателство - справедливо, екологично и цифрово възстановяване

Португалия пое за четвърти път председателството на Съвета на Европейския съюз с мотото: „Време за действие: справедливо, екологично и цифрово възстановяване“. През следващите шест месеца страната ще  ръководи заседанията в Съвета и ще гарантира непрекъснатостта на работата на ЕС. Пет са основните области в програмата на председателството – укрепване устойчивостта на Европа, укрепване на доверието в европейския социален модел, насърчаване на устойчиво възстановяване, ускоряване на справедлив и приобщаващ цифров преход, утвърждаване на ролята на ЕС в света.

Ето какво каза за приоритетите на португалското председателство евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

„Португалското председателство ще работи по три основни приоритета:
- насърчаване на възстановяването на Европа, стимулирано от климатичните и цифровите преходи
- да се приложи социалния стълб на ЕС
- укрепване на стратегическата автономия на Европа, която я държи отворена за останалия свят

Тези приоритети ще бъдат преследвани по пет линии на действие.
Устойчива Европа – за насърчаване на възстановяването, сближаването и ценностите на Европа. Да се започне изпълнението на новата многогодишна финансова рамка и инструмента на ЕС за следващо поколение възстановителен механизъм.  Да се възстановим от кризата и да поставим основите на устойчив растеж и създаване на нови работни места.
Зелена Европа – одобряване на първия Закон за климата и подкрепяне на всички усилия за превръщане на Европа в първия въглеродно неутрален континент до 2050 г.
Цифрова Европа – дигитална трансформация в услуга на гражданите и предприятията. Ускоряване на  цифровия преход към движеща сила на икономически подем. Насърчаване на  европейското лидерство в цифровите иновации и цифровата икономика.
Социална Европа – насърчаване и укрепване на европейския социален модел. Гарантиране, че никой не е изоставен, даване на конкретно значение на европейския стълб за социални права в живота на гражданите.
Глобална Европа – развитие и насърчаване на дебатите за човешко развитие в областта на здравеопазване и образование. Силна и справедлива търговска програма. Приоритет е подготовката на шестата среща на върха Европейски съюз – Африкански съюз. Отдаване на нов тласък на отношенията със съседите в южната част на Средиземно море. Укрепване на диалога със Съединените щати. Засилването на диалога и сътрудничеството с Индия в политиката за икономическа и търговска сфера.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!