Европа с финансова подкрепа за работещите в сферата на културата заради Covid-19

Пандемията променя формата на срещи на артистите с публиката, но именно в криза зрителите имат нужда от лечебните свойства на културата. Признава го и заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас:

„Културата е част от европейското ДНК. Богатата ни и жива културна сцена е един от най-ценните подаръци, които Европа има. И той трябва да бъде запазен на всяка цена!“ 

Хубавата музика, изкуството на танцьорите, споделено на живо в Интернет, и онлайн представленията на актьорите направиха най-тежките месеци на ограничения в Европа малко по-поносими. Covid-19 обаче засегна най-тежко творческия и културен сектор и изправи хората на изкуството пред сериозни изпитания. Актьорът Калин Сърменов, който е и директор на Сатиричния театър „Алеко Константинов“, посочва:

„Кой да каже кое е правилното? Но съм сигурен, че е по-добре да работим, отколкото да легнем и да мрънкаме. Защото по този начин хората поддържат духа си. Освен професионален това е и психологически проблем. Искрено се надявам с общи усилия да го преодолеем“.

На това се надяват и работещите в сектора и в останалите държави в Европа. Културните и творчески индустрии представляват 4 процента от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз, припомня евродепутатът Асим Адемов:

В този сектор са ангажирани 8,7 милиона работни места, затова продължаваме да се борим да запазим тези работни места“.

С тази цел през последните месеци Европейският съюз предприе  инициативи за финансова подкрепа на сектора. Асим Адемов припомня кои са те:

Европейска подкрепа на малките и средни предприятия, временна рамка за мерките за държавна помощ, механизъм за подкрепа на намаляване на рисковете от безработица при извънредни ситуации, както и специално новосъздаденият Европейски гаранционен фонд“.

Депутатите от комисията по култура и образование в Европейския парламент призоваха и за специална бюджетна линия, която да подкрепи работещите в сектора. В продължение на месеци настояваха и за удвояване на бюджета на програмата „Творческа Европа“ в новата многогодишна финансова рамка. В средата на декември европейските институции се споразумяха за увеличаване на бюджета на програмата с 60%. Председателят на парламентарната комисия по култура и образование Забине Ферхайен определя решението като балансирано. То ще позволи финансирането на повече проекти, включително и в областта на музиката, и ще помогне на сектора да се справи с последиците от пандемията:

Най-важното е, че получихме повече пари за програмата „Творческа Европа“. Средствата не са толкова, колкото искаше Парламентът. Ние настоявахме за удвояване на бюджета. Но, в миналата програма разполагахме с 1,4 милиарда евро, а сега бюджетът на „Творческа Европа“ е 2,2 млрд. евро. Увеличението е с близо 800 милиона евро. Това са повече средства за творческия и културен сектор. Разпределението им ще бъде, както в предходния програмен период, но искаме програмата да отговори на потребностите на сектора, предизвикани от кризата с Covid-19."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!