Ваксинирането срещу Covid-19 в ЕС: достъпност и кампании за изграждане на доверие

Снимка: архив


"Ваксината не е панацея, която незабавно ще ни позволи да се върнем към нормалния живот. "Старото нормално" вече няма да съществува, ще има "ново нормално" и ще трябва всички да работим заедно за общото ни благоденствие"  - заяви пред Европейския парламент  германският министър по европейските въпроси Михаел Рот.
В разгара на разразилата се пандемия от COVID-19 все по-отчетливо е становището, че възстановяването в световен мащаб ще бъде възможно само ако всички нуждаещи се разполагат с безопасни и ефективни ваксини. За тази цел ЕС увеличи подкрепата си за механизма COVAX  за общ и справедлив достъп до ваксина срещу COVID-19 за държавите с ниски и средни доходи, подчерта Михаел Рот:
 
"Европейската комисия се присъедини към глобалната инициатива за предоставяне на ваксини срещу коронавируса на по-бедните страни COVAX и ще даде своя принос за справяне с пандемията на световно равнище. В страните, с които имаме сътрудничество и обмен, тази ваксинация трябва да бъде също толкова успешна и затова е важно да помогнем и финансово и логистично на тези държави, които не разполагат с нужните финансови средства сами да го направят."

Целта на механизма COVAX е закупуването на 2 милиарда дози ваксини до края на тази година. Производствените забавания на първите ваксини, разрешени в Европейския съюз към януари, поставят под риск изпълнението на този заложен план. Но със сигурност ваксините ще достигнат и до европейски държави извън Евросъюза в знак на европейска солидарност, увери заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас:

"Една част от нашите ваксини ще бъдат предоставени на страните от Западните Балкани, както и за хуманитарна помощ, и за здравните работници на първа линия в най-бедните страни. Това е временно решение, докато ваксините от механизма COVAX бъдат широкодостъпни. В момента работим по методология за реализация на този процес. Също така ще работим за това правата върху интелектуалната собственост да не бъдат пречка пред всеобщия достъп до ваксините."

И на фона на усилената работа за равен достъп, достъпност и безопасност на ваксините вропейските институции са все по-притеснени от кампаниите в социалните медии, от страха и съмненията на хората там - защо и дали да се ваксинират. Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот отбелязва:

"Очевидно е, че самото заболяване е по-опасно от ваксината, но трябва да внимаваме да не оставим впечатлението, че съответните процедури за даване на разрешителното са били повлиявани политически. Трябва да дадем научното  доверие на гражданите и да ги убедим, за да може възможно най-голям брой хора да решат да се  ваксиниарт. Само с ваксинирането на 60 до 70 процента  от населението  ще можем да гарантираме, че цялото население ще бъде защитено."

Изграждането на доверие има ключово значение за приемането на ваксината и това е колективен приоритет на всички държави членки, защото ваксината не спасява човешки живот, ваксинирането го прави - посочи от своя страна заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас  и допълни:

"Разбира се, ние насърчаваме държавите членки да провеждат кампании за обществено осведомяване за ползите от ваксинирането. Ние ще проведем и наша обща европейска кампания за ваксинирането и тя ще бъде представена в близките дни. Ще дадем не само информация за ползите от ваксините, но също така ще мобилизираме и популярни лица  - например играчи от УЕФА, които любезно приеха нашата покана да участват в кампанията."

За "Евранет +": Виолета Ашикова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!