Ваксините за ЕС се бавят, а новият щам на вируса сковава Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС


„Началото на кампанията по ваксиниране в цяла Европа дава лъч надежда", казва Ана Паула Закариас, държавен секретар по европейските въпроси на Португалия. Въпреки умората от пандемията в Европа има причина за оптимизъм: "Портфолиото на одобрените ваксини беше разширено като брой и дози. Трябва да се борим срещу недоверието на хората към ваксините".

Затова евродепутатите настояват за прозрачност на договорите за ваксините. Естер де Ланге от ЕНП и лидерът на групата на либералите Дачиан Чолош посочват: 

"Само повече прозрачност може да разсее широко разпространеното усещане, основателно или не, че твърде често във фармацевтичната индустрия печалбата е поставена преди хората."

Според Дачиан Чолош: оверието е в основата на имунизационната кампания. Ако не дадем отговор на въпросите на европейските граждани това няма да е в наш интерес. Ще се зародят теории на конспирациите, защото не предоставяме достатъчно информация".

Филип Ламбертс от групата на Зелените смята за неприемливо съществените условия по договорите да се пазят скрити: "Важно е да се знае кой носи отговорност в случай на проблем, причинен от ваксините - държавните органи или фармацевтичните компании. Къде е прозрачността? Тук не става въпрос за разкриване на производствени тайни, а за условията на продажба!"

Необходима е и повече сигурност при доставките на ваксините в бъдеще, след като в средата на януари американската фармацевтична компания „Пфайзер“ намали количествата си за Европа, заради реорганизация на производството. Това забави доставките в целия ЕС. Италия, например, получи 164 хиляди ваксини по-малко от договорените, казва евродепутатът Фулвио Мартушело:

"Това намаление на количеството доставени дози влияе на имунизационния план в някои региони. В Ломбардия, например, липсват 25 хиляди дози, а във Венето 24 хиляди. Тези региони са локомотивът на Италия и забавянето на имунизацията в тях ще забави развитието на страната".  

От „Пфайзер“ увериха Брюксел, че ще компенсират забавените количества. Очаква се компанията да достави в срок ваксините, поръчани до края на март. Европейският център за превенция и контрол на заболяванията призова държавите да ускорят ваксинацията заради мутациите на вируса. Следващите седмици Европа трябва да се готви за още по-строги мерки заради ръста на заболелите от по-заразния британския вариант на коронавируса. За да се избегне затваряне на граници, евролидерите се договориха за ограничаване на маловажните пътувания в самите страни и между държавите. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обясни:

"Расте безпокойството ни заради различните мутации на вируса. За да запазим външните и вътрешните си граници отворени имаме нужда от целенасочени мерки. Предлагаме да се въведе нова категория „тъмночервена зона“, която ще показва, че в този район на ЕС вирусът се разпространява в много висока степен. От хората, които идват от „тъмночервена зона“, може да се изисква да си направят тест преди заминаване, както и да бъдат поставени под карантина след пристигането им". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!