Център за знания в областта на наблюдението на Земята обединява наука и бизнес

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Център за знания в областта на наблюдението на Земята ще заработи от пролетта. Новината обяви комисар Мария Габриел. Създаването му ще доведе до оптимизиране и предоставяне на точни и надеждни данни и информация по въпросите на околната среда, земеделието, предизвикателствата, свързани с изменението на климата и сигурността.

"Добавена стойност за гражданите, които да бъдат осведомени за възможните услуги, които могат да ползват. Много данни са необходими за индустрията, защото в сектора има изключително силни възможности, но в момента е необходимо да се инвестира, да се координира, така че това лидерство на Европа да носи повече полза за справяне с предизвикателствата. Предизвикателствата, каквито са околната среда, земеделието, изменението на климата, сигурността."

С новия център ще бъде подобрена координацията между държавите членки и Европейската комисия, за да стане по-ефективно използването на продукти и информация от гражданите, правителствата и индустрията, уточни комисар Мария Габриел.

За следващия програмен период Европейският съюз вече разполага с най-голямата в света програма за финансиране на наука и иновации. Това е „Хоризонт Европа” с бюджет от близо 100 милиарда евро. По предишната „Хоризонт 2020” в България са привлечени около 100 милиона евро, каза заместник министърът по образованието Карина Ангелиева.

"Средно между 500-600 участия имаме на наши бенефициенти за програмния период. Това е по-малко от един процент участие."

Центърът за знания в областта на наблюдението на Земята ще се базира на два основни стълба. Първият е увеличаване на потребителската база чрез детайлни оценки на изискванията за по-добре информирани регулаторни подходи. Вторият е с приоритет върху инвестициите в научноизследователската и развойна дейност, коментира комисар Мария Габриел.

"Този център ще ни бъде изключително полезен за това много бързо да видим в коя част от космическото пространство, в коя част от секторите, които са свързани с него инвестициите трябва да бъдат тук и сега."

Професор Георги Желев, директор на Институтът за Космически Изследвания и Технологии, е убеден, че новият център ще осигури по бързо взаимодействие между науката и бизнес.

"Тази среда, в която и науката, и бизнесът работят трябва да е съвместна работата. Когато бизнеса търси ноу хау, той се обръща към науката. И обратното. Когато на нас ни трябва краен продукт, се обръщаме към бизнеса, за да бъде той реализиран."

През тази година Центърът за знания в областта на наблюдението на Земята трябва да натрупа критична маса от данни и знания. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!