Цветелина Пенкова:

Възможности за бъдещите студенти от ЕС във Великобритания са в двустранните отношения между държавите

Великобритания вече не е част от ЕС, но това не е край, а начало на нов етап в отношенията на сътрудничеството между Съюза и отделните негови членове и Кралството. Както е добре известно, много български младежи са избрали да продължат образованието си именно в колежите и престижните университети на Англия. Какво се случва с тях и как Брекзит ще повлияе на възможностите им да продължат? Ще запазят ли правата си в тази ситуация и на какво могат да разчитат бъдещите студенти, желаещи да се запишат в английските университети?
Ето какво отговаря Цветелина Пенкова, евродепутат от Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, член на Комисиите по бюджетен контрол и по регионално развитие:
„Всички студенти, които са във Великобритания преди януари 2021 г., ще могат да запазят текущия си статус, ако са кандидатствали за схемата за уседналост. Могат да направят това все още до юни 2021 г. Ще могат да се възползват от по-ниските такси за образование и за нисколихвени заеми, които могат да помогнат за тяхното образование на Острова. Но студентите, записали се след 1-ви август, няма да могат“.
Според Цветелина Пенкова много от университетите във Великобритания обмислят вариант да не увеличат таксите за студентите от ЕС и от България. Кои ще са тези университети още не е известно.

Излизайки от ЕС, Обединеното кралство напусна и някои важни програми, каквато е „Еразъм +“. То обяви своя програма, наречена на името на английския математик и криптолог Алан Тюринг. Тази програма влиза в сила от септември 2021 г. Бюджетът ѝ е 100 милиона британски лири, но от нея ще могат да се финансират само британски студенти, около 35 000 годишно. Правителството на Великобритания обмисля за в бъдеще по модела на „Еразъм +“ да осигури финансиране както на изходяща, така и за входяща мобилност. Според статистиката студенти от входящия обмен по „Еразъм +“ през 2018 г. са допринесли за британската икономика приход от 440 милиона лири.
„Единственото решение е двустранни споразумения между Великобритания и отделни членове на ЕС. И България трябва да бъде много активна, особено що се отнася до сферата на образованието“, заяви Цветелина Пенкова.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!