Европа вече е в надпреварата за квантова комуникация

Плановете за изграждане на квантова комуникационна инфраструктура в периода 2021-2023 година са били обсъдени на среща. Тя е била организирана от Европейската комисия и борда, отговарящ за квантовата комуникационна инфраструктура в Европейския съюз. По време на срещата е станало ясно, че Европейската комисия планира да осигури финансиране за реализация на националните планове на страните-членки в размер на общо 300 милиона евро от Европейската космическа агенция и 180 милиона евро от Програма „Digital Europe“. Лъчезар Георгиев – член на европейския борд за квантова инфраструктура казва, че инициативата е заради нуждата ЕС да навакса в тази нова област. 

"Европейският съюз е изостанал спрямо САЩ, Китай, Япония. Китай направиха демонстрация на квантова комуникация през сателит, което беше нещо изключително. Хубавото е, че в Европейската комисия са осъзнали, че това е приоритет и трябва да се развива. И са готови да се създаде да и да се приеме Пътна карта за изграждане на квантово-комуникационна инфраструктура. Затова Европейската комисия е сключила договор с „Еърбъс“ и „Талес“, които да направят тези предварителни проучвания на пазара кои биха евентуалните потребителите. Те ще направят два отделни проекта за едно и също нещо. Как трябва да бъде изградена тази квантово-комуникационна инфраструктура в Европа. Идеята е да се използва за комуникации между правителствата, страните-членки на Европейския съюз, за защита на критична инфраструктура, медицината. Във всяка област, в която има нужда, да се защити информацията. Включително в електропреносната система. Такива проекти вече има в Америка. Реализирани като пилотни."

Националният план на България включва изграждане на Национална квантово подсигурена комуникационна система. Тя ще бъде внедрена в секторите електронно управление, икономика и финанси, транспорт, медицина, социална политика и високотехнологична индустрия. За всичко това страната ни очаква да получи около 7 милиона лева. През февруари 2020 г. директорът на дирекция „Цифрови постижения и научна инфраструктура“ в ЕК Томас Шкордас очерта плановете в следващите десетина години. 

"Най-сериозният избор пред нас е дали да изградим тази квантова инфраструктура само с европейски технологии. Което би било политически правилният избор. Но ако ги нямаме, ще сме изправени пред два избора. Дали да изчакаме още няколко години, докато Европа ги създаде. Или да използваме елементи от партньори, на които да се доверим. После ще трябва да тестваме тази инфраструктура. Другата важна тема е стандартизацията. 5G мрежите в Европа се развиват, именно защото основните патенти и стандарти са европейски. Ако не направим това за квантовите комуникации, това става проблем. Съмнявам се, че можем да повлияем на международно ниво, но на европейско трябва." 

Плановете са от 2023 г. да започне тестването на сателитните и наземни компоненти. А след 2025 г. пълното разгръщане на квантовите комуникации.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!