ЕК инициира широк дебат, свързан със застаряването на европейското общество

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия представи на 27 януари Зелена книга, с която постави началото на граждански и политически дебат относно предизвикателствата и възможностите, свързани със застаряването на европейското общество. В нея се описва въздействието на тази демографска тенденция върху икономиките и обществата на страните-членки на Европейския съюз, а обществеността се призовава да изрази мнението си за това какви действия трябва да се предприемат в отговор на тази тенденция. Обществената консултация ще продължи 3 месеца.

Обхватът на допитването включва: насърчаване здравословния начин на живот, учене през целия живот, укрепване на здравеопазването, полагането на грижи за по-възрастното население. В документа се подчертава необходимостта от създаване на работни места и се разглежда въздействието от застаряването на населението върху професионалния път, благосъстоянието, пенсиите, социалната закрила и производителността на живеещите в ЕС.

Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия в Хърватия:

„Тази Зелена книга е етап от систематизираната политика на Европейската комисия за намиране на решения как да се справим с тези демографски предизвикателства. Към момента 20% от населението на ЕС е на възраст над 65 години и според някои оценки до 2070 г. хората в тази възрастова категория ще станат 30%. Очаква се до 2070 г. и делът на хората на възраст над 80 години да нарасне повече от два пъти, достигайки 13% от общото население на ЕС. Това е повод за загриженост, защото това означава, че намалява броят на активно работещите хора. Целта на Зелената книга е чрез допитване до мнението на гражданите на ЕС Европейската комисия да формулира конкретни политики как да се справи с тези предизвикателства.

На сайта на Европейската комисия има отделна секция с обществената консултация, която представлява въпросник от 17 въпроса на всички официални езици на ЕС, включително и на български език, и всеки гражданин, който иска, в съответствие със спазването на Регламента за опазване на личните данни, може да попълни тази анкета и да даде своето мнение по тези въпроси. След това всички отговори ще се съберат и анализират и накрая ще излезе и предложението на ЕК. ЕК подготвя и още два стратегически документа – единият е свързан със стратегията за децата, другият е свързан с развиването на селскостопанските райони.“

Докладът на Комисията за въздействието на демографските промени от юни 2020 г. показа, че през последните 50 години очакваната продължителност на живота при раждане се е увеличила с около 10 години както при мъжете, така и при жените. Зелената книга относно застаряването на населението е първият резултат от този доклад, но заради световната пандемия от Covid-19 хиляди хора в Европа над 70 и над 80 години починаха преждевременно.

„Затова се прави тази обществена консултация сега, за да имаме по-пълна картина, на базата на която да се вземат правилните решения“ – добави Огнян Златев.

Започналата обществена консултация е отворена за участието на заинтересовани граждани и организации от всички държави-членки, включително на регионално и местно равнище.

Можете да участвате в допитването на български език тук: 

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12722-Green-Paper-on-Ageing/public-consultation





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!