България се мобилизира за проектите на ЕС за микроелектроника

Снимка: ПГЕЕ - Пловдив

България се присъединява към Съвместната декларация на държавите членки на Европейския съюз в областта на микроелектрониката. Това реши българското правителство на заседанието си на 20 януари. Основната цел е държавите-членки да мобилизират заинтересованите страни от промишлеността и да разработят заедно европейски водещи проекти.

Финансирането е предвидено предимно чрез Фондовете за възстановяване и устойчивост, бюджета на ЕС, националните бюджети и частния сектор. 20% от Европейските планове трябва да отидат именно за цифрови технологии. В числа това е около 145 милиарда  евро за следващите две години. 

Тези средства трябва да са насочени изцяло към научни изследвания и проектиране в производството на точно такъв тип микроелектротехника. 

Как ще може да се получават от страните-членки на ЕС и какви са ползите? 

Коментарът е на депутата Цветелина Пенкова, член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в Европейския парламент. За перспективата от единно европейско развитие и инвестиране в сектора говори и Аспарух Митов, завършил специалността „Микропроцесорна техника“ в пловдивската Професионална Гимназия по електротехника и електроника.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!