ОЛАФ влиза в сътрудничество с Европейската прокуратура срещу кражбите на евросредства

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Европейският парламент подкрепи ревизията на регламента за Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и очерта бъдещото сътрудничество между ОЛАФ и Европейската прокуратура, която започва своята работа от март тази годината. Двете институции ще си съдействат и ще обменят информация по казуси, пряко свързани със защита на европейския бюджет. Освен сътрудничеството с европейските прокурори, ОЛАФ ще има достъп до информация за банкови сметки, съвместно с националните власти, което е от съществено значение за проследяване на парични потоци при злоупотреби с европейските фондове. Европейската служба за борба с измамите  ще има и повече права при инспекции на място, а докладите им ще бъдат признавани за доказателство при съдебни процедури.

Промяната на регламента за ОЛАФ е плод на 7-годишни усилия на различни институции, подчерта еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан:

"По този начин ОЛАФ ще бъде още по-добре снабдена с нужните инструменти, за да защитава европейския бюджет. Бъдещата финансова рамка и Планът за възстановяване ще бъдат предмет на специален механизъм за контрол. Това е много важно, когато се гарантира сътрудничеството между Европейската служба за борба с измамите и Европейската прокуратура, имайки предвид капацитета за разследване на Службата. При преработването на регламента ОЛАФ се гарантира именно това тясно сътрудничество, което зависи от три стълба: Европейската прокуратура може да разчита на експертния опит на Европейската служба за борба с измамите; при изпълнение на своите задачи ОЛАФ може да предприеме разследвания, които са допълнителни към онези, които води прокуратурата, за да може да подкрепи събирането и връщането на средствата или налагането на съответните мерки, и на трето място - обмен на информацията преди и по време на разследването."

Групите в Европейския парламент изтъкнаха важността от бъдещото сътрудничество на ОЛАФ с Европейската прокуратура, с оглед на безпрецедентно големия обем от допълнителни средства, които ще се отпускат за подпомагане на европейската икономика, за зеления преход и за борба с последствията от Covid кризата. В тази връзка контролът по изразходването на тези средства е от ключово значение, отбеляза от името на Групата на социалистите и демократите българският евродепутат Цветелина Пенкова:

"Това ще доведе до цялостни и по-ефективни разследвания. Властите на държавите членки трябва да започнат да използват по-добре резултатите от разследванията на ОЛАФ, защото само и единствено по този начин ще могат да бъдат предотвратени текущи и бъдещи злоупотреби с европейски средства."

От групата Обнови Европа настояват за по-високо финансиране на ОЛАФ и Европейската прокуратура, за да могат ефективно да защитават финансовите интереси в Европа, а от Идентичност и демокрация обвързаха ревизията на Олаф с критиките към службата през годините. Евродепутатът Жо Франсоа Жальк  цитира доклада на френския парламент, в който е записано, че Европейската служба за борба с измамите не обединява стриктните критерии, които трябва да изпълнява една независима служба, особено в последните години, и откри проблеми в  бъдещото сътрудничество:

"Непропорционално е всичко това, което искаме да дадем и на ОЛАФ и на Европейската прокуратура. О една страна, възможност ОЛАФ да събира всякаква информация като телефонни разговори, банкови сметки на избрани лица в Евросъюза. От друга страна, имаме Унгария и Полша, които в момента отказат да се подчиняват и да приемат въобще Европейската прокуратура. Смятам, че тук се потъпкват основни права и мисля, че ще станем свидетели на големи съдебни и правни битки в бъдеще."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!