ЕС с обща позиция след задържането на руския опозиционен лидер Алексей Навални

Снимка: ЕПА/БГНЕС


"Много съм щастлив, че си дойдох! Това е най-хубавият ми ден за последните пет месеца!" - това бяха първите думи на руския опозиционен лидер Алексей Навални при завръщането му в Москва след месеци лечение в клиника в Германия, заради опит за натравяне с нервно паралитичното вещество "Новичок". Руската полиция задържа критика на Кремъл още на летището, защото нарушил условната си присъда. "Не се страхувам, защото знам, че съм прав. Знам, че всички наказателни дела срещу мен са изфабрикувани" - заяви руският опозиционен лидер преди да го арестуват.

През последните седмици хиляди привърженици на Навални бяха арестувани по време на протестите в Русия, организирани в негова подкрепа. Миналата седмица опозиционерът беше осъден на две години и осем месеца затвор. Европейският съюз реагира остро. Брюксел призова за незабавното освобождаване на Навални, а върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел предупреди: "Арестът на руския опозиционен лидер е неприемлив за Европа, за международната общност и за всички, които вярват в защитата на основните човешки права и свободи. Политизирането на правосъдието е неприемливо".

Случаят обтегна и без това сложните отношенията между Брюксел и Москва. Признава го и председателят на външната комисия в Европейския парламент Дейвид Макалистър: "Сплашването и политическото преследване на критиците на властта в Русия трябва да спре. Отравянето и задържането на Навални са само част от аргументите да преосмислим отношенията си с Русия".

Европейският парламент прие резолюция, в която настоява за санкции срещу длъжностните лица, пряко свързани с ареста на Навални и за наказателни действия срещу олигарсите от обкръжението на руския президент. Аргументите на евродепутатите Марко Дзани, Андрюс Кубилюс и Раса Юкневичене:

"Не можем да допуснем в близост до Европейския съюз да има държави, с които си сътрудничим и които използват правораздаването като оръжие. Дори извършват покушения, за да заглушат гласа на политическата опозиция", смята еводепутатът Марко Дзани.

"Това е демонстрация, че Путин върви по стъпките на диктатора Лукашенко. Страхува се по същия начин от истински избори", заяви евродепутатът Андрюс Кубилюс . 

"Трябва да мислим не за диалог, а за стратегия за удържане на Путин. Тя трябва да е всеобхватна и да включва спирането на енергийния проект „Север поток“ 2", смята евродепутатът Раса Юкневичене. 

На среща в Москва с руския външен министър Сергей Лавров първият дипломат на ЕС Жозеп Борел отново настоя за освобождаването на Навални: "През последните години отношенията ни са белязани от фундаментални различия и липса на доверие. Възприемаме се повече като съперници, отколкото като партньори. Със сигурност отношенията ни са сериозно обтегнати и случаят „Навални“ е най-ниската точка в тях. Що се отнася до санкциите, до момента няма предложение от нито една държава членка. Дискусията по темата ще продължи на следващия Съвет на външните министри и между лидерите на Европейския съюз".

Докато Жозеп Борел беше в Москва Русия изгони трима чужди дипломати от Германия, Швеция и Полша, заради участието им в забранените от властите протести в подкрепа на Алексей Навални.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!