Европа подсилва военното си сътрудничество

евранет сигурност, отбрана



Участие в пет проекта по европейското военно сътрудничество, известно като ПЕСКО, декларират българските военни за тази година. Наскоро заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов обяви, че Националният план включва проектите за подобряване на военната мобилност, за изграждане на логистични хъбове в подкрепа на операции, за надграждане на системата за морско наблюдение. Важен за България е петият проект – за водолазни центрове и за бързи подводни интервенции. Защото страната ни е водеща, обясни заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов:

"Проектът с водеща нация България, цели разработването на оперативно съвместим, специализиран модулен елемент за операции и подводни интервенции. Предвижда се да интегрира широка гама от системи за гмуркане и безпилотни подводни средства, управлявани от квалифициран персонал. Участници в проекта, заедно с нашата страна, са още Франция, Румъния и Гърция. Той следва да бъде завършен до 2025-та година."

Пари за проекта за подводни интервенции ще се търсят от Европейския фонд за отбрана, обясни зам.-министър Запрянов. България ще кандидатства за инвестицията от фонда, който отпуска 8 млрд. евро за 7-годишен период за финансиране на одобрени проекти. Остават и ангажиментите ни към европейските операции в Грузия, Босна и Херцеговина, Мали и операция „Аталанта“. Зам.-министър Запрянов информира, че България участва и в разработването на нов стратегически документ, наречен Стратегически компас. Документът съдържа анализ на заплахите и четири основни части: управление на кризи, устойчивост, способности и партньорство. Трябва да бъде реализиран през 2022 г.

"През настоящата година ще се включим в процеса на размисъл чрез участие в различни семинари и дискусии."

България ще участва и в учение на ЕС, свързано с военната мобилност, каза зам.-министър Запрянов. Военната мобилност е една от шестте способности, които ЕС трябва да развие. Доклад на Европейската агенция по отбрана отчeте разпокъсаност на проектите и малко инвестиции. И препоръча сътрудничество за създаване на европейски боен танк, патрулен кораб и общ подход за космически услуги и защита на активите в Космоса. На последната конференция на Европейската агенция по отбрана, върховният представител на ЕС по външните работи и отговарящ за агенцията Жозеп Борел каза: 


"Предизвикателствата, които срещаме, могат да бъдат решавани единствено чрез общ европейски отговор. Не всяка държава от ЕС има една и съща представа какъв трябва да е този отговор. Но той е нужен."

Преди дни Франция и Германия обявиха пък, че работят по тестовата версия на европейския боен самолет от следващо поколение. След срещата си с германския канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон каза:

"Продължаваме напред, това е изключително сложен проект. Твърдо се надявам до пролетта да имаме административните и политически потвърждения, необходими за спазване на нашия график и амбициите ни."

Към момента е било осигурено финансиране само за прототип. Германия и Франция (заедно с Испания и Италия) работят за създаването на дрон. Официалният договор за изпълнението се очаква в началото на 2021 г.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!