Стратегията "От фермата до трапезата" за по-здравословна и устойчива продоволствена система на ЕС

Снимка: Архив


Кризата с коронавируса показа колко сме уязвими и колко е важно да се възстанови равновесието между човешката дейност и природата. Европейският зелен пакт чертае пътя, по който до 2050 г. Европа трябва да се превърне в първия неутрален по отношение на климата континент. В него се определя нова, устойчива и приобщаваща стратегия за растеж, чрез която не само да се стимулира икономиката, но като резултат да се подобрят здравето и качеството на живот на хората и да се полагат грижи за природата.

Така преминаването към по-здравословна и устойчива продоволствена система на ЕС е основен елемент на Европейския зелен пакт. В този смисъл стратегията „От фермата до трапезата“ е стратегия за постигане на по-добър баланс между природата, продоволствените системи и биоразнообразието.
„Тази стратегия е жизненоважна част от големия преход, който започваме“, казва Светлана Боянова от Института за агростратегии и иновации, и обяснява:
"Така да произвеждаме, че ние като потребители да сме здрави и околната ни среда да бъде опазена. Всъщност, флагманът на Европейската комисия, „зелената сделка“, и в частност стратегията „От фермата до трапезата“ иска да постигне това, че всички брънки по веригата - земеделци, преработватели, търговци, ресторантьори и крайни потребители, да предприемат промяна, за да постигнем глобалната цел за устойчивост."

Биологичното земеделие щади околната среда и трябва да се развива още повече, смята Европейската комисия. И си е поставила за цел, до 2030 г. една четвърт от земеделската земя да е за биоземеделие. Нидерландката Аня Хазекамп, евродепутат от Левицата и докладчик в Европейския парламент по темата, обвързва стратегията „От фермата до трапезата“ с пандемията от Covid-19:
"Ковид кризата ни показа колко сме уязвими. Имаме много дълга и сложна верига на храната. Пътят на храната от производителя до потребителя е прекалено дълъг, храни и животни се транспортират по целия свят. Стратегията си поставя за цел скъсяването на това разстояние и слага акцента върху местното производство и биоземеделието."

Излишъкът на хранителни вещества в околната среда е сред основните източници на замърсяване на въздуха, почвите и водите и оказва на отрицателно въздействие върху биологично разнообразие и климата, припомня Херберт Дорфман, депутат от Италия в Европейския парламент от Европейската народна партия:
"Всичко, което се случва с храната след фермата, е предмет на стратегията. Производството, преработката и разпространението на храната, както и поведението на потребителите стават все по-важни. И мисля, че от тази гледна точка тази стратегия представлява цялостен подход към хранителната политика, започвайки от фермата и стигайки до трапезата ни."

Стратегията „От фермата до трапезата“ може да бъде успешна само ако има баланс между "фермата" и "трапезата". И още нещо допълва Дорфман: ковид-кризата промени начина на мислене на хората:
"През първите седмици на пандемията видяхме за първи път празни супермаркети. Това малко промени начина ни на мислене, поне на моето поколение. Никога преди това в Европа не сме виждали недостиг на храна и разбрахме, колко важна е продоволствената сигурност."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!