Суперкомпютърът в София е по-близо до пускането си

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във финален етап навлиза изграждането на суперкомпютъра в София, който е част от европейската мрежа EuroHPC. Суперкомпютърът ще е един от 5-те компютъра, които ще извършват изчисленията със скорост 4 милиона милиарда операции в секунда. И ще надграждат изчислителната мощ на Европейския съюз. Почти завършена е сградата, където ще бъде поставена машината, показа наскоро еврокомисарят по иновациите Мария Габриел:
"Този проект ни дава в бъдещето технологичен суверенитет. Той ни дава автономност. По време на тази криза го видяхме колко е важно. Но той дава много конкретни ползи - за медицината. Тази криза няма да е последната. Трябва да сме по-добре подготвени за следващите. Суперкомпютрите могат много да ни помогнат. Сигурност на пътищата, нови работни места. То означава много силно послание тук и сега за онези млади хора, които са избрали и ще продължават да избират да се развиват за собствената си страна. Защото чрез новите технологии вече не е важно къде си, а до какво имаш достъп, как си обучен да боравиш с това. И това е, което тук се случва."
Данните на Мария Габриел са, че 2 години след старта на проекта за суперкомпютъра, 35% от изчислителната мощност в света е европейска. През 2020 г. правителството е инвестирало 20 млн. лева за изграждането на сградата. А в средата на декември Съвместното предприятие за суперкомпютъра обяви, че е бил подписан договор за единайсет и половина милиона евро за машината в България. Заместник-председателят на Европейската комисия, отговаряща за цифрова Европа, Маргрете Вестегер е отбелязала, че така се продължават усилията си за справяне с индустриалните, технологичните и научните предизвикателства. Вестегер обвързва инвестирането в инфраструктура за суперкомпютри за подобряване качеството на живот на гражданите на ЕС, за повишаване на конкурентоспособността и за постигане на напредък в научните изследвания и иновациите. Очаква се през март в новата сграда да дойдат и първите компоненти на машината. А оттук нататък правителството ще дава всяка година до три милиона и 800 хиляди лева за експлоатацията и дейността, каза финансовият министър Кирил Ананиев.
"България е една от малкото страни, която получи доверието на европейските структури. Ние станахме един център на науката и иновациите. Правителството още от самото начало подкрепяше този проект, стоеше зад него. Подкрепяме развитието на науката и иновациите. И този проект, който в момента го изграждаме, е потвърждение за това. Аз съм убеден, че изграждането на суперкомпютъра ще превърне в България в един дигитален хъб за целия регион на Европа. Ще увеличи изчислителната мощ не само на България, но и на нашите съюзници от цяла Европа."
В Европа подобни на българския супер бърз компютър ще има в Чехия, Люксембург, Португалия и Словения. По-мощни от тези ще са само суперкомпютрите Испания, Финландия и Италия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!