ЕК: Екологичен, удобен и безопасен е железопътният транспорт

Европейската комисия определи 2021 за година на железопътния транспорт. Този вид транспорт ще се представи като екологичен, удобен и безопасен за пътниците и за товарите.

През Европейската година на железопътния транспорт ще се организират редица инициативи. Евродепутатът Андрей Новаков казва, че този вид транспорт отделя много по-малко емисии въглероден диоксид в сравнение от автомобилния или въздушния транспорт. Емисиите на парникови газове намаляват значително от 1990 година насам:


Андрей Новаков


"Железопътният транспорт заема основно място в зелената политика на Европейския съюз. Европейската година на ЖП транспорта има една единствена цел, която е да върне "блясъка" на железницата. Не толкова като материална база, а като възприятие у хората.

Когато гледаме напред и търсим иновации, създавайки нови решения, ЕК намери доста добър начин, според мен, да ни накара да се замислим за съществуващите решения и човешки изобретения, които са работещи и постигат всички нови цели, които ни залагат предизвикателствата на съвремието. Какво имам предвид: повече от всякога говорим за вредни емисии, за съхраняване на климата, а влаковете са доказано най-чистият транспорт".




"Общоевропейските планове за модернизация на железопътната мрежа засягат и нашата страна. Въпреки спада заради пандемията с около 40 процента на пътниците през миналата година, пътуването с влак остава достъпна възможност за превоз до различни точки на България. И при  въвежданото извънредно положение от БДЖ се изпълняваха пълния обем от курсове. Постигат се и  важни успехи в посока обслужване на пътници", обяснява Константин Азов - директор на отдел "Обслужване и продажби" в БДЖ.




"Може да се похвалим за първи път от 33-34 години с първите магистрални, електрически локомотиви. Чисто нови локомотиви. Те са 15 на брой. Вече два се движат по ЖП мрежата на страната и обслужват влакове на дълги разстояния. За съжаление кризата Ковид изигра лоша шега тук и имаме известни забавяния. Но вярвам, че ще бъдат наваксани. Казвам за капитален ремонт на локомотиви, които имаме 44-та серия, ще бъдат ремонтирани основно 20 локомотива. В рамките на кризата успяваме да сключим договор с два български завода за тотално реновиране на 15 вагона.




Мнението и на пътниците, защо когато трябва да пътуват, избират да бъде с влак?

"Дано има хубави влакове, да има и нови вагони".

"За населеното място, където ще пътувам, влакът е единственият вариант. При пътуване се спазват епидемичните мерки, дори и сега съм с маска".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!