Плановете на ЕС за космическата му стратегия

Създаване на нови работни места, икономически растеж и привличане на нови инвестиции в Европа. Това са само част от предимствата, които Европейският съюз залага в развиването и усъвършенстването на разработваната от него стратегия по въпросите на космическото пространство. Тя спомага и за развитие на политиките в областта на сигурността и отбраната, промишлеността и цифровите технологии. Именно, заради всичко това Европейският съюз е решен да развива космическата си стратегия и да я направи по-динамична. Така председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обоснова целите на съюза пред участниците в 13-ата Европейска конференция по въпросите на космическото пространство:

"Много от вас играят високо специализирана роля в нашата европейска космическа политика. Това, което бих искал да направя, е да помогна усилията Ви да бъдат поставени в контекста на нашата цялостна стратегия. Особено в този конкретен геополитически момент. Действията Ви - са важни за постигане на стратегическите ни цели. Европа е световна сила в космическата област", отбеляза председателят на Европейския съвет и даде да се разбере, че съюзът е решен да окаже подкрепа на сектора :


"Нашата космическа политика - заедно с един силен и динамичен космически сектор е от съществено значение за изпълнението на стратегиите ни  в областта на климата и цифровото измерение. В рамките на нашата нова бюджетна космическа програма ще използваме над 14  милиарда евро, което ще спомогне за засилване на подкрепата за космическата индустриална база, която вече е силно конкурентоспособна на частните пазари и с голям потенциал за растеж. Решени сме да направим всичко възможно, за да подкрепим и улесним достъпа до финансиране в тези области, особено за стартиращите предприятия и малките и средни предприятия. Това важи и за космическия, и за цифровия сектор, което ще даде тласък на космическата икономика", отбеляза Шарл Мишел. На ползата от развитието на европейската космическа индустрия акцентира и еврокомисаря по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон, според когото:

"Подобряването на стратегическата автономия на Европа в космоса не е опция. Ще работим в партньорство с индустрията, за да можем да разширим плановете си", каза Тиери Бретон и допълни, че идеята е да се създаде европейски съюз с индустрията и че Европа се стреми да изгради независим достъп до космоса.  Европейският парламент вече даде одобрението си за осигуряването на допълнителни средства в седем годишния бюджет на съюза, с които да бъде активизирана работата по европейските програми за научни изследвания. А, евродепутатът Мария да Граса Карвальо е на мнение, че допълнителните средства за иновации и космически проекти ще е от полза и за икономическото развитие на съюза: 

"Това са важни програми, които се нуждаят от финансиране, тъй като носят висока възвращаемост от гледна точка на икономиката. Мисля, че малките и средните компании с техния иновативен дух ще използват космическите данни, за да създадат нови услуги, които могат да бъдат много полезни за всички граждани."

Другите очаквания  са инвестициите да подпомогнат прехода към неутрална от въглерод икономика. Нещо, за което учените от Европейската космическа агенция смятат, че може да се постигне чрез мониторинг на изменението на климата с космическа технология:

"Сателитите наблюдават промените в нивата на замърсяване, но също така могат да помогнат на вземащите решения с информация, която е от значение за прилагането на добри политики", смята директорът на Програмата за наблюдение на Земята в Европейската космическа агенция - Йозеф Ашбахер.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!