Европол засече фалшиви PCR тестове в продажба

Снимка: europol.europa.eu


Измамници фалшифицират сертификати за отрицателни тестове за коронавирус и ги продават на летища, гари и в онлайн пространството в Европа. За новата измамна схема предупреждават от Европейската полицейска служба Европол. Докато ограниченията за пътуване остават в сила поради ситуацията с Covid-19, производството и продажбата на фалшиви сертификати вероятно ще процъфтяват. Предвид широкото разпространение и наличността на технически средства под формата на принтери с високо качество на печат и различен софтуер измамниците могат да произвеждат висококачествени фалшиви документи. Държавите-членки на ЕС трябва да бъдат бдителни, предупреждават от Европол. От европейската полицейска служба допълват, че престъпниците ще направят всичко, за да се възползват от пандемията за свои цели: фалшиви лични предпазни средства, фалшиви ваксини, а сега - фалшиви отрицателни резултати от тестове.

По-рано Интерпол предупреди за престъпни групи, които продават фалшиви ваксини или крадат истински, както и заливат пазара с фалшиви защитни маски, дезинфектанти за ръце и други медицински продукти. Случаи на фалшифицирани документи вече са регистрирани в Нидерландия, Франция, Испания и Великобритания. На летище „Шарл де Гол“ в Париж преди време  бяха арестувани общо 7 души на възраст от 29 до 52 години. Те продаваха сертификати на цени от 150 до 300 евро. Сега обвиняемите са изправени до 5 години затвор и глоба до 375 000 евро. В Испания полицията арестува жена през януари за продажба на фалшиви документи онлайн и обещаване на купувачи да изпрати сертификат в рамките на 24 часа. Случаят бива разплетен, след като една от медицинските лаборатории в Мадрид алармира, че се появяват „определено фалшифицирани, но много убедителни“ удостоверения за отрицателни тестове с печата й. Нидерландските медии съобщават за акаунти в чатове  наречени Airplane Doctor и Digital Doctor, където продават фалшиви документи, подписани от истински лекари за 50-60 евро, докато официалният тест струва 150 евро. Купувачи на такива сертификати също могат да бъдат привлечени като обвиняеми по случая, особено ако са били заразени с коронавирус. От Европол допълват ,че все повече засилват способността си за работа с модерни технологии и това помага разкриването на престъпления като фалшифицирането на тестове за коронавирус. Катрин де Бол – директор на Европейската полицейска служба:

"Нашата работа е да хващаме лошите хора. Ние трябва да спечелим доверието на гражданите на Европейския съюз. Гражданите трябва да са сигурни в нашата амбиция да сторим това с помощта на всички наши възможности. Това което можем да кажем днес е,че Европол защитава демокрацията и реда в Европейския съюз."

От полицейските служби в различните държави членки на ЕС допълват още, че на много места има засечени опити за правене и продажби на фалшиви документи показващи отрицателен PCR тест. Най често такива фалшификати се използват при преминаването на сухопътните граници между отделните държави членки. Подобни фалшиви тестове много по-малко се използват на въздушните граници при преминаване на проверки на летищата. В същото време с появата на нова вълна на епидемията в първите месеци на настоящата година се предполага, че е възможно увеличаване на опитите за преминаване с фалшиви PCR тестове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!