#ДасигражданинЕСуперяко – новата кампания на ЕК за насърчаване на активното гражданство сред учениците

От септември 2020 г. учениците в 11-и клас за първи път започнаха да изучават предмета "Гражданско образование" в училище. В съответствие с учебния план Европейската комисия в България, заедно с най-популярния образователен портал "Уча.се" и Софийска платформа, изготвиха 36 видеоурока, които са на разположение на учениците напълно безплатно. Темите варират от свобода и човешко достойнство, през избори и медии, до гражданско участие, Европейски съюз и демокрация.
 

"Започнахме кампанията #ДасигражданинЕСуперяко, първо, за да популяризираме предмета в училище, защото в него се изучават много полезни неща, и второ, защото темите са важни и искаме да достигнем до учениците по най-достъпния и интересен за тях начин" – споделя Дарин Маджаров, създател на образователна платформа "Уча.се" и основен участник в проекта. Той допълва, че целта на предмета "Гражданско образование" е да покаже на хората, че от всеки един от нас зависи да се решават проблемите ни и да участваме в активния живот с гражданската си позиция."

"Гражданското образование е от изключителна важност за развитието и напредъка на България. То ни учи да мислим критично, да вземаме решения, да уважаваме другите и да участваме активно в обществото. Гражданското образование е синоним на демокрация.

С този проект за Гражданското образование и кампанията #ДасигражданинЕСуперяко Европейският съюз насърчава и по-голямото участие на младежите в обществото. Новият тласък за европейската демокрация започва от младите хора, затова е от първостепенно значение те да познават основните демократични ценности и обществените процеси, да станат будни граждани и да предизвикват промяна за едно по-добро бъдеще в България, защото промяната започва с младите, но продължава цял живот."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!