ЕС започва консултация относно борбата с насилието срещу жени и домашното насилие

Снимка: Pixabay

Обществена консултация относно борбата с насилието срещу жени и домашното насилие, започна през февруари Европейската комисия. Мненията, събрани по време на консултацията, ще бъдат включени в законодателна инициатива, обявена в Стратегията за равенство между половете, която се очаква до края на тази година.
Насилието срещу жени и момичета е една от най-разпространените форми на дискриминация въз основа на пола и нарушаване на правата на човека в Европа. В ЕС 33 % от жените са жертви на физическо и/или сексуално насилие. Домашното насилие — срещу жени и други жертви, като деца, мъже и възрастни хора — се е увеличило поради ограничителните мерки, свързани с пандемията от COVID-19, посочва европейският комисар по равенството Хелена Дали.

Еврокомисарят по цифровизация Мария Габриел подчертава, че най-силният инструмент за борба с насилието, е превенцията и че първата цел трябва да бъде борба с ширещите се стереотипи.

"Да не затваряме очите и да не запушваме ушите си, ако имаме съмнения, че край нас се случва някакъв вид домашно насилие, било то физическо, психическо, дигитално...", посочва психологът Слави Стоев и допълва, че първата задача е да помогнем на жертвите.
Желаещите да участват в обществената консултация могат да попълнят въпросник, който ще бъде достъпен онлайн на сайта на Европейска комисия.

Целия репортаж може да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!