ЕС ще започне да изплаща средствата за възстановяване на европейската икономика преди края на лятото

Председателят на Евромисията Урсула фон дер Лайен изнася реч по време на сесията на Европейския парламент в Брюксел, 16 декември 2020 г
Снимка: ЕПА/БГНЕС


„Нашето послание е ясно: идва подкрепата от Европейския съюз за всички, които имат нужда! Това са пари, които щени помогнат да преодолеем тази криза“, подчертава евродепутатът Зигфрид Мурешан, след като по-рано през февруари Европейският парламент одобри правилата за създаване на Механизъм за възстановяване и устойчивост на ЕС, който ще разполага с 672,5 млрд.евро. Механизмът е част от плана от 750 млрд. евро на ЕС за възстановяване от Covid-19.

„Това са пари, които ще модернизират икономиките ни. Ще ги направят по-зелени, по-цифрови и по-иновативни. Затова е много важно как ще използваме средствата. Успяхме да се споразумеем за увеличаване на предварителното финансиране. Това означава, че когато националният план за възстановяване на дадена държава членка е одобрен на европейско ниво, той може да получи по-голям процент предварителна финансова подкрепа – 13 процента, благодарение на намесата на Европарламента, вместо първоначалното предложение от 10 на сто. Поставяме ясни правила за разходването на средствата, но оставяме на държавите членки да решат как да използват парите“, посочва Мурешан.

Механизмът за възстановяване е структуриран около шест основни стълба. Сред тях са: зелен преход, здравна и социална устойчивост и политики за младите. Основните цели припомня евродепутатът Ейдер Гардиазабал:

„От една страна планът има за цел краткосрочно възстановяване чрез финансова инжекция, която ще спре икономическия спад в държавите членки и ще стимулира инвестициите, а от друга страна ще доведе до устойчивост“.

Финансовата подкрепа от Брюксел за държавите членки ще бъде под формата на безвъзмездни средства и на заеми. Преди това всяка страна трябва да предложи национален план за икономическо възстановяване, в който да обясни как ще използва отпуснатите европейски средства. Очаква се първите планове да бъдат одобрени до края на април. Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис:

"Държавите подготвят плановете си с голяма бързина. От съществено значение е, страните да ратифицират решението за собствените ресурси по-скоро, за да може Европейската комисия да започне финансирането. Имаме яснота, какво възнамеряват да включат в плановете си за възстановяване 18 от 27 от държавите членки, но предстои още много работа. Качествените национални планове ще са важни за цялостния успех на механизма".

Очаква се Брюксел да започне да изплаща част от средствата по механизма за възстановяване и устойчивост преди края на лятото, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен:

"Общата ни цел е да ваксинираме 70 процента от пълнолетните граждани в Европейския съюз до края на лятото. Целта ни е преди това да сме готови с ратификацията на собствените ни ресурси. В момента, в който решението бъде ратифицирано,  Европейската комисия ще излезе на финансовите пазари, ще набере средства и ще ги разпредели. В състояние сме да отпуснем 13 процента от средствата веднага". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!