ЕП иска по-строги мерки срещу трафика на хора

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Европейският парламент се обяви за по-строги мерки за защита на жените, децата и мигрантите от трафик на хора. Институцията прие доклад, с който даде оценка на на Директивата на ЕС за борба с трафика на хора от 2011 г.

Евродепутатите изразяват съжаление  заради липсата на сравними и подробни данни за мащаба на трафика в целия ЕС и настояват за засилване на сътрудничеството между държавите членки за борба с престъпленията, които са често транснационални.

Според ЕП използването на сексуални услуги от жертви на трафик трябва да бъдe криминализиранo, необходими са по-сериозни мерки за справяне с разпространението му.

Сексуалната експлоатация продължава да бъде най-разпространената и докладвана форма на трафик на хора в ЕС, като засяга предимно жени и момичета, и се извършва предимно от мъже. Докладът призовава Комисията да измени Директивата за борба с трафика на хора, за да се гарантира, че държавите членки изрично криминализират „съзнателното използване“ на услуги, предоставяни от жертви на трафик.

Съдокладчикът Хуан Фернандо Лопес Агилар от Прогресивния алианс на социалистите и демократите: Лицата, търсещи убежище, бежанците и мигрантите, особено жените и непридружените малолетни и непълнолетни лица, са особено уязвими на трафик, предупреждават евродепутатите.

Другият съдокладчик Мария Сорая Родригес Рамос от Обнови Европа: Трафикът на хора нарушава правото на живот, физическата и психическата неприкосновеност, сексуалната свобода и човешкото достойнство. Той дехуманизира хората и ги превръща в предмети за продажба. Насочен е предимно срещу жени и момичета с цел сексуална експлоатация. Те стават обект на трафик от страна на мъже. Обезпокоителното нарастване на трафика на деца засяга най-вече мигрантите без документи.

Изказване по темата в пленарната зала в Брюксел направи и еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон: Интернет, социалните мрежи и новите технологии се използват за набиране и привличане на потенциални жертви на трафик, включително деца. В тази връзка, евродепутатите призовават Комисията и държавите членки да разгледат въпроса за използването на онлайн технологии както за разпространението, така и за предотвратяването на трафика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!