Стратегията на Европейската комисия за опазване на горите

Снимка: forthenature.org

В началото на тази година се очаква Европейската комисия да представи стратегия за горите, въвеждаща правно обвързващи цели за възстановяване на природата, които да осигурят по-добра защита на горите. За да гарантира опазването и устойчивото управление на горите, ЕС изготвя нова и по-амбициозна стратегия за горите, която е част от целите на Европейския Зелен пакт за неутрална по отношение на климата икономика и съпътстващата стратегия за биоразнообразието. 

В репортажа директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов припомня значението на горите за европейската икономика и заплахите пред тях. Евродепутатът и заместник-председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони Асим Адемов посочва, че ЕП настоява за силна и амбициозна стратегия за горите, която да отразява целите на Зелената сделка. 

ЕП призовава за съхранение и опазване на горите, борба с незаконната сеч, залесяване и съхранение на естествените вековни гори. ЕП настоява за запазване на важната социално-икономическа роля на горите в селските райони, които могат да допринесат за създаването на нови работни места и за развитие на местна кръгова биоикономика. Обръща се много сериозно внимание и на тревожната тенденция за обезлесяването и деградацията на горите в световен мащаб.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!