Турция на прага на нови отношения с ЕС

Снимка: БГНЕС

Ще бъде ли 2021 - годината, в която Европейския съюз и Турция ще успеят да нормализират отношенията си ? Категоричен отговор на този въпрос все още е рано да се даде, но от началото на годината и от Брюксел и от  Анкара вече идват сигнали за диалог и промяна на двустранните отношения, които се изостриха през 2020 след сондажните проучвания за газ в района на Кипър, което предизвика напрежение между Турция, Гърция и Кипър. Проблем, за който тогава президентът на Франция Еманюел Макрон заяви:

Ние, европейците, трябва да бъдем ясни и твърди с правителството на президента Ердоган, което е предприело неприемливи действия. Решихме да дадем шанс на диалога с Турция, но ако той не бъде последователен може да се прибегне до ограничителни мерки или санкции.

Неведнъж Франция и Турция са влизали в полемика помежду си и по други външнополитически въпроси, сред които Сирия и Либия, но в момента се работи за нормализиране на отношенията им, защото според турския президент Реджеп Ердоган сътрудничеството между тях има много сериозен потенциал. Желание за диалог, Ердоган вече декларира и с другата основна сила в Европейския съюз - Германия.

Пред канцлера Ангела Меркел, той изтъкна намеренията си за диалог и за честен и конструктивен подход подход на Европейския съюз към Анкара - подход, който ще е от полза и за двете страни, както  и че трябва да се направи необходимото за актуализиране на сделката за бежанците. Председателят на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен неведнъж е заявявала, че:

Искаме положителни и конструктивни отношения с Турция, но ще работим за това само ако провокациите и натискът спрат. Бихме предпочели да работим по нови дългосрочни отношения между Европейския съюз и Турция, които да включват не само икономически въпроси, но и по -силно сътрудничество в областта на миграцията.

А, според върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел демонстрираните досега желание за диалог и добри намерения трябва да бъдат последвани и от действия, защото: 

Миналата година беше сложна в отношенията между нас, но не е невъзможно тези отношения да тръгнат в друга посока и да се работи в сътрудничество за постигането на взаимен стратегически интерес и за реализиране на практически отношения между двете страни, отбеляза европейският първи дипломат след среща в Брюксел с министъра на външните работи на Турция - Мевлют Чавушоглу, посветена именно на начините за подобряване на диалога между Анкара и Брюксел.

Наблюдатели коментират, че конкретни стъпки от Европейския съюз може би ще има още този месец, когато се очаква  докладът на Европейската комисия за отношенията на съюза с Турция. В документа се предвижда да има предложение как би могло да продължи сътрудничеството между двете страни в областта на нелегалната миграция,  либерализацията на визовия режим за турски граждани, за промени в Митническия съюз.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!