Ливия Ярока: Ромите трябва да бъдат подкрепяни в Covid-кризата

Снимка: БГНЕС

За повече разбиране към малцинствата призова заместник-председателят на Европарламента Ливия Ярока в рамките на онлайн разговор, посветен на ромската общност и Холокоста. Ярока каза, че все още се усещат проблемите на дискриминацията, липсата на работа и образование за малцинствените групи. Липсват и подходящите условия за живот за тях. 

"Все още ги има тези проблеми. Заради пандемията много хора загубиха работата си. Това е голям проблем. Заради обичайното отношение на ромската общност към здравните въпроси и заради дискриминацията. Заради функционирането на здравеопазването, ромите с неохота подхождат към теми, свързани с ваксинацията. Тези неща трябва да бъдат промени. Има положителни настроения от гражданското общество. Но мисля, че не се позоваваме достатъчно добре европейската Директива за равенството между расите."

Миналия октомври в разгара на Covid-кризата, Европейският парламент призова ЕС и държавите-членки да засилят усилията си за повече приобщаващо образование, ранно детско развитие и прекратяване на дискриминацията и сегрегацията за ромите. Eвродепутатите предупредиха, че поради ограничения достъп до здравеопазване, питейна вода, канализация и храна, ромите са изложени на по-голям риск от заразяване. Сега заместник-председателят на Европарламента Ливия Ярока припомни, че Комисията по правата на жените и равенството между половете Хелена Дали изготвя нови антидискриминационни предложения:

"От 2005 г. има подкрепа от политическите сили за ромските политики. И не е трудно да имаме настоявания към Европейската комисия. Така от 2011 г. имаше план за действие. Имаше финансиране. С което например в Унгария успяхме да намалим нивото на бедност с 35 процента. И до ден днешен няма деца, които да отпадат от системата.  Но има още какво да се прави по отношение на здравеопазването. Онкологичните заболявания сред ромите например са пет пъти повече. Заболяванията на сърдечно-съдовата система също са високи. И сега Covid-19 прави нещата много по-трудни. Тук вече не говорим само за това, че ромите не биха имали пари дори за маски. Но говорим и за хигиена. А ако нямаш дори и санитарен възел, може да си представите какво означава вирусна ситуация за нашето общество."

До септември 2021 г. държавите-членки трябва да предоставят Национални стратегии за подкрепа на ромите. Това преди месеци беше съобщено с приетия от ЕК нов десетгодишен план за ромите. На всеки две години страните трябва да отчитат постигнатите цели в седем ключови области: равенство, приобщаване, участие, образование, заетост, здраве и жилищно настаняване. По приблизителни оценки на Съвета на Европа за 2012 г. в ЕС има между 10 и 12 милиона роми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!