Пандемията от Covid-19 и отражението й върху външната политика на ЕС

Снимка: Pixabay


Пандемията от Covid-19 разкрива някои слабости на ЕС и показва спешната необходимост от ефективен, ефикасен и автономен Съюз. Това се посочва в доклад на комисията по външна политика в Европейския парламент. Общо е становището, че избухването на здравната криза е повратен момент в международната политика, който е променил геополитическото равновесие. В доклада се изказва загриженост заради липсата на сътрудничество от страна на Съединените щати, нежеланието на страната да поеме водеща роля в отговор на Covid кризата, както и липсата на участие в съвместни инициативи във връзка с ваксините срещу коронавируса. Призовава се ЕС и САЩ да засилят сътрудничеството и солидарността въз основа на научно ориентиран подход в общата борба срещу пандемията. Констатира се, че глобалните сили като Китай и Русия са готови умело да използват кризата, за да нарушават международните правила. Докладчикът Хилде Ваултманс от групата "Обнови Европа" коментира, че вместо да работят в тясно сътрудничество, за да намерят решение, световните лидери злоупотребяват с пандемията:

"Кризата Covid-19 разтърси света и все още не сме разработили политика в отговор на пандемията. Властите в различни части на света използват кризата за собствена изгода. И в светлината на тези тревожни тенденции, отговорът ни е слаб и неубедителен. Призоваваме Европа да засили външнополитическото си присъствие, да защити интересите си, защото живеем в нова геополитическа епоха. Ние трябва да намалим своята зависимост от трети страни в стратегически сектори. Като европейски стълб в НАТО да работим със Съединените щати за разработване на нова стратегия към Китай и да ги призоваваме да сътрудничат на независимите  международни разследвания за произхода на вируса."

Еврокомисарят по финансовата стабилност и капиталови пазари Марейд Макгинес  призна, че пандемията от Covid -19 е поставила ЕС в нова политическа ера, но не се съгласи, че Европа е останала пасивна в новите условия, като очерта действията на Европейската комисия:

"Глобалният отговор на Европейския съюз срещу пандемията е пакетът "Екип Европа", който събра 38 милиарда евро. Така изпратихме силно послание за единство на Евросъюза по време на Covid кризата, както и за международна солидарност и глобално лидерство. Западните Балкани и Източното партньорство остават наши сериозни съюзници. След президентските избори в Съединениете щати Европейският съюз се надява на ново сътрудничество с новата президентска администрация, не само в борба с пандемията, но и по Парижкото споразумение и върховенството на закона. Следващата многогодишна финансова рамка дава сериозни възможности Европейският съюз да окаже своята тежест, като насърчава устойчивото възстановяване." 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!